Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомила про підозру архімандриту монастиря УПЦ (МП) – виправдовував війну РФ проти України


За даними слідства, клірик у соцмережах виправдовував повномасштабну війну Росії проти України та поширював фейки. Фото архівне
За даними слідства, клірик у соцмережах виправдовував повномасштабну війну Росії проти України та поширював фейки. Фото архівне

Служба безпеки України повідомила про підозру клірику монастиря УПЦ (МП), який виправдовував війну РФ проти України.

Як повідомляє пресслужба відомства, йдеться про архімандрита одного із чоловічих монастирів у Києві.

За даними слідства, клірик у соцмережах виправдовував повномасштабну війну Росії проти України та поширював фейки про суспільно-політичну ситуацію у країні.

У СБУ кажуть, що під час обшуків за місцем перебування фігуранта у приміщеннях монастиря УПЦ (МП) виявлено докази злочинних дій, однак не уточнюють, про які докази йдеться.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Триває розслідування.

18 вересня видання LIGA.net з посиланням на співрозмовника в правоохоронних органах повідомляло, що у Свято-Введенському чоловічому монастирі Української православної церкви Московського патріархату в Києві проходять обшуки.

Українські правоохоронні органи неодноразово повідомляли про затримання чи повідомлення підозри священникам УПЦ (МП). За даними голови Служби безпеки України Василя Малюка, станом на другу половину квітня, кримінальні провадження були відкриті стосовно 61 священнослужителя УПЦ (МП), суди винесли вже сім вироків щодо деяких кліриків, які «стали на бік ворога».

З осені 2022 року СБУ активно проводить обшуки на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли «велику кількість антиукраїнських матеріалів», а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

Тоді в УПЦ (МП) закликали «не розпалювати внутрішню війну», заявляючи, що звинувачення у колабораційній діяльності на адресу деяких священників є «недоведеними та безпідставними».

Форум

XS
SM
MD
LG