Доступність посилання

ТОП новини

У СБУ заявили про «наймасовіше» взяття в полон військових РФ


Колона вантажівок російської армії, розбита обстрілами ЗСУ на трасі в Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року
Колона вантажівок російської армії, розбита обстрілами ЗСУ на трасі в Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року

Спецпризначенці Центру спецоперацій «А» Служби безпеки України взяли в полон у Курській області РФ 102 військовослужбовців 488-го гвардійського мотострілкового полку збройних сил Росії і підрозділу «Ахмат», повідомило Радіо Свобода поінформоване джерело в СБУ, не уповноважене офіційно коментувати ситуацію.

За повідомленням, це сталося 14 серпня і є «наймасовішим взяття ворога в полон, яке вдалося провести за один раз».

«Це наслідок спецоперації, яку провели воїни ЦСО «А» СБУ. Вони захопили і зачистили розгалужений, бетонований і якісно укріплений зі всіх сторін ротний опорний пункт – з підземними комунікаціями і приміщеннями для проживання особового складу, столовою, зброярнею і навіть банею. Противник не збирався здаватися в полон, провізії і боєприпасів було більш ніж достатньо», – йдеться в повідомленні.

Тим часом, телеграм-канал проєкту Координаційного штабу з поводження із військовополоненими «Хочу жити», створеного за підтримки Міноборони і ГУР України (канал заохочує військовослужбовців російської армії здаватися у полон), повідомив, що 14 серпня рота російських солдатів здалася в полон у Курській області.

«14 серпня понад сто залишених командирами росіян ухвалили правильне рішення і здалися в полон», – йдеться в повідомленні.

Поки що не зрозуміло, чи йдеться про одну і ту ж групу російських військових.

Напередодні вдень головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що від початку доби здалися в полон понад сто російських військових на Курщині. А президент Володимир Зеленський 13 серпня у своєму відеозверненні сказав, що у Курській області РФ вже сотні військових російської армії здалися в полон. Москва про це не повідомляє. Точне число полонених – невідоме.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 14 серпня повідомив, що провів розмову із російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою щодо обміну полоненими на тлі просування ЗСУ в Курській області, яке триває від 6 серпня.

За словами омбудсмена, розмова була ініційована російською стороною.

Форум

XS
SM
MD
LG