Доступність посилання

ТОП новини

Жодна ініціатива щодо України не може бути здійснена без України – Європейська рада


Лідери Європейського союзу позують для групового фото з президентом України Володимиром Зеленським під час саміту ЄС у Брюсселі, Бельгія, 17 жовтня 2024 року
Лідери Європейського союзу позують для групового фото з президентом України Володимиром Зеленським під час саміту ЄС у Брюсселі, Бельгія, 17 жовтня 2024 року

Європейська рада підтверджує свою підтримку всеосяжного, справедливого і тривалого миру, заснованого на принципах Статуту ООН і міжнародного права, відповідно до ключових принципів і цілей формули миру для України, йдеться у висновках, ухвалених за підсумками саміту ЄС, який відбувся в четвер у Брюсселі.

«Європейська рада також підкреслює, що жодна ініціатива щодо України не може бути здійснена без України. Європейський союз залишатиметься тісно залученим до цього питання та подальших спільних міжнародних зусиль», – йдеться у документі.

Також Європейська рада закликає до швидкого посилення військової підтримки та прискорення її надання, зокрема систем протиповітряної оборони, боєприпасів та ракет, які є нагально необхідними для захисту населення України та критично важливої енергетичної інфраструктури.

Президент України Володимир Зеленський приїхав до Брюсселя 17 жовтня, де представив свій «План перемоги» з п’яти пунктів спочатку лідерам ЄС на саміті в бельгійській столиці, а потім міністрам оборони НАТО.

Зеленський назвав метою України «змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру». На думку президента, якщо почати роботу за запропонованим планом, може «вдатися завершити війну не пізніше ніж наступного року».

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте, коментуючи «план перемоги», представлений Зеленським, сказав 16 жовтня, що не може наразі висловити повну підтримку, але план детально вивчатимуть, хоча назвав його «сильним сигналом».

Форум

XS
SM
MD
LG