Доступність посилання

ТОП новини

«Досягнення миру вимагає участі й діалогу усіх сторін» – проєкт комюніке саміту миру


Cаміт миру відбудеться у Швейцарії 15-16 червня
Cаміт миру відбудеться у Швейцарії 15-16 червня

У висновках саміту миру в Швейцарії може йтися про те, що до майбутніх мирних переговорів після досягнення домовленостей щодо ядерної безпеки, продовольчої безпеки і повернення військовополонених і викрадених дітей мають бути залучені «представники всіх сторін». Про це йдеться в проєкті комюніке саміту миру в Швейцарії, який є у розпорядженні Радіо Свобода. Документ не є остаточним і його текст може бути змінений перед схваленням.

«Ми вважаємо, що досягнення миру вимагає участі й діалогу між усіма сторонами. Тому ми вирішили вжити конкретних кроків у майбутньому у вищезазначених сферах з подальшим залучення представників усіх сторін. Статут Організації Об’єднаних Націй, зокрема принципи поваги до територіальної цілісності й суверенітету всіх держав, може і буде служити основою в досягненні всебічного, справедливого і міцного миру в Україні», – йдеться в проєкті.

Читайте також: На Саміті миру розглянуть три пункти української формули миру – Зеленський

Раніше цього місяця агентство Bloomberg писало, також посилаючись на проєкт документу, що саміт миру у Швейцарії матиме на меті прокласти шлях до залучення представників Росії до майбутніх переговорів.

У тексті, який є у розпорядженні Радіо Свобода згадка про представників РФ замінена на «всі сторони», а замість формулювання «війна РФ» проти України вжито «російська агресія».

У травні президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна визначила три основні пункти у формулі миру, які розглянуть на Глобальному саміті миру у Швейцарії. Це – ядерна безпека, продовольча безпека і гуманітарний напрямок: обмін полоненими і повернення вкрадених Росією, примусово вивезених в Росію дітей.

На його думку, ці пункти підтримують навіть ті країни, які балансують і не повністю підтримують Україну в час війни.

11 червня кілька дипломатів країн ЄС, знайомих із перебігом підготовки мирного саміту в Швейцарії, але не вповноважених давати офіційні коментарі ЗМІ, на умовах анонімності повідомили Радіо Свобода, що кількість країн і організацій, що підтвердили свою участь у саміті миру в Швейцарії, знизилася з 93 до 78.

Співбесідники не називали країни, які передумали брати участь, утім, один із дипломатів не виключив, що їхній список може поповнитися.

«Моя ціль — мати сімейне фото майже на 80 осіб», – сказав посадовець. Інший же дипломат, повідомивши про 78 підтверджених учасників, навпаки висловив оптимізм, зауважуючи, що «ще є трохи часу».

Читайте також: Шольц: Саміт у Швейцарії має велике значення, але це ще не переговори про мир

10 червня президентка Швейцарії Віола Амгерд повідомила про реєстрацію 90 країн і організацій для участі у cаміті миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня. Загалом було розіслано близько 160 запрошень.

2 червня Володимир Зеленський повідомив про підтвердження участі 106 країн щодо їхньої участі в Глобальному саміті миру в Швейцарії, однак наголосив, що Росія активно протидіє організації заходу, а деякі країни допомагають їй, за словами президента України, зірвати саміт.

Попри те, що українська влада наполягала на присутності президента Джо Байдена, США будуть представляти віцепрезидентка Камала Гарріс і радник із національної безпеки Джейк Салліван.

Китай відмовився від участі в мирній конференції у швейцарському Бюрґенштоку. Таке рішення Пекіну у МЗС пояснили тим, що на саміті не буде представлена Росія.

Москва раніше заявляла, що переговори про мир в Україні не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

Форум

XS
SM
MD
LG