Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка Британії назвала кількість ув’язнених в РФ, яких, ймовірно, завербували для війни в Україні


У відомстві зауважили, що практику вербування ув'язнених для служби в Україні започаткував Євген Пригожин,
У відомстві зауважили, що практику вербування ув'язнених для служби в Україні започаткував Євген Пригожин,

З лютого 2022 року загальна кількість ув’язнених у Росії зменшилася щонайменше на 150 000 осіб. Цілком ймовірно, що більшість цих в'язнів були звільнені в обмін на згоду воювати в Україні, йдеться в повідомленні Міністерства оборони Британії з посиланням на дані розвідки.

У відомстві зауважили, що практику вербування ув’язнених для служби в Україні започаткував Євген Пригожин. Його ПВК завербувало понад 48 000 ув’язнених, понад 17 000 з яких згодом загинули в бою.

«Хоча Євген Пригожин загинув в авіакатастрофі 23 серпня 2023 року, його приватна військова компанія пережила його, тепер нею керує його син Павло Пригожин, а командує Антон «Лотос» Єлізаров», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: ПВК «Вагнер» була успішно підпорядкована Росгвардії – розвідка Британії

Британське оборонне відомство зауважує, що у травні 2023 року підрозділи ПВК «Вагнер» відійшли з лінії фронту в Україні.

«На зміну їм прийшли чеченці та іррегулярні сили Добровольчого корпусу Міноборони Росії. В той час як Африканський корпус МО РФ замінив підрозділи «Вагнера» в Сирії та Лівії наприкінці 2023 року і на початку 2024 року відповідно. Тим не менш, «Вагнер» зберігає незалежне розгортання в Білорусі, Малі і Центральноафриканській Республіці», – зазначає британська розвідка.

Напередодні російське видання «Коммерсант» повідомило, що у Росії МВС, ФСБ та інші структури отримали вказівку пропонувати підозрюваним та обвинуваченим у кримінальних справах укласти контракт із міністерством оборони та отримати звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із призовом на службу до армії.

За 2023 рік кількість ув’язнених у російських колоніях скоротилася на рекордні 58 тисяч осіб, випливає з даних Федеральної служби виконання покарань. Скорочення числа ув’язнених у 2022–2023 роках пов’язане з вербуванням у ПВК «Вагнер», а пізніше до загонів міністерства оборони «Шторм» для участі в бойових діях проти України.

Із 50 тисяч встановлених втрат на війні загинули понад дев’ять тисяч ув’язнених. Це найбільш масова група порівняно з мобілізованими, добровольцями та кадровими військовими.

У ЗМІ регулярно з’являються повідомлення про тяжкі злочини, включно зі вбивствами та зґвалтуваннями, скоєні особами, які повернулися з війни проти України. Відомо вже про сотні таких випадків. Резонанс, спричинений ними, змусив Кремль рекомендувати підконтрольним журналістам не повідомляти про такі події.

Форум

XS
SM
MD
LG