Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка США: Росія, Китай та Іран «розпалюватимуть суперечливі наративи» під час виборів


Черга до виборчої дільниці в штаті Вірджинія, 20 вересня 2024 року
Черга до виборчої дільниці в штаті Вірджинія, 20 вересня 2024 року

Представники розвідки США 22 жовтня попередили, що «іноземні гравці» з Росії, Китаю та Ірану мають намір роздмухувати наративи, щоб розділити американців напередодні президентських виборів у США 5 листопада та після них. Про повідомили журналістам представники Офісу директора національної розвідки (ODNI).

Посадовці поінформували журналістів під час телефонної конференції, що суб’єкти впливу з цих трьох країн винесли уроки з попередніх виборів у США та краще готові використовувати можливості для розпалювання заворушень.

Іноземні агенти впливу «залишаються налаштованими роздмухувати суперечливі наративи, щоб розділити американців і підірвати довіру американців до демократичної системи США», заявив представник Офісу, який говорив на умовах анонімності.

Представники інших країн можуть покладатися на вже розгорнуту дезінформаційну кампанію та кібероперації, але також можуть розглядати фізичні загрози та насильство, додав представник ODNI.

Читайте також: Трамп стверджує, що казав Путіну про «удар по Москві» через Україну

«Деякі іноземні суб’єкти також мають можливість розпалювати протести та вживати насильницьких дій протягом (післявиборчого – ред.) періоду. Зокрема, Іран і Росія, ймовірно, готові принаймні розглянути тактику, яка б сприяла такому насильству», – сказав чиновник.

Офіційні особи, які брали участь у розмові, сказали, що хоча Росія, Китай та Іран становлять головну загрозу зовнішнього впливу на вибори, вони не бачать жодної співпраці між ними.

Вони додали, що, хоча спроби зірвати голосування в день виборів можливі, система голосування достатньо безпечна, щоб не допустити підміни результатів, і немає жодних ознак того, що Росія, Китай чи Іран планують серйозні атаки на виборчу інфраструктуру.

Всі три країни відкинули заяви про те, що вони прагнуть втрутитися у вибори в США.

За словами представника ODNI, такі актори використовують соціальні медіа, щоб впливати на президентські перегони та перегони до Конгресу, а деякі публікації в соціальних мережах, ймовірно, створені штучним інтелектом.

Читайте також: Час грає на користь Путіну. Захід має терміново змінити свою політику, щоб зупинити війну – експерти

Як приклад, офіційний представник ODNI вказав на публікацію на X цього місяця, створену, як він назвав, російськими суб’єктами впливу. Допис містив неправдиві звинувачення проти губернатора Міннесоти Тіма Волца – кандидата у віце-президенти від Демократичної партії.

За оцінкою спецслужбу, каже представник ODNI, контент створили російські суб’єкти впливу. Перевірка американських спецслужб показала «кілька ознак маніпуляцій», що відповідають діям російських акторів, сказав чиновник.

Співробітники розвідки заявили, що очікують ще більшого роздмухування протестів з боку Росії, якщо Гарріс переможе на виборах:

«Росія воліла б, аби колишній президент (Дональд Трамп – ред.) переміг, і вони б більш агресивно намагалися підірвати президентство обраної на той момент президентки (Гарріс у разі її перемоги – ред.)».

Американські спецслужби протягом кількох місяців припускали, що Росія хотіла б, щоб колишній президент Дональд Трамп, кандидат від Республіканської партії, повернувся до Білого дому замість демократки, чинної віцепрезидентки Камали Гарріс.

Чому у США президента обирає колегія виборників? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG