Доступність посилання

ТОП новини

Україну захистить або ядерна зброя, або членство в НАТО – Зеленський розповів про розмову з Трампом


Президент України Володимир Зеленський на пресконференції під час саміту лідерів Європейського союзу в Брюсселі, Бельгія, 17 жовтня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський на пресконференції під час саміту лідерів Європейського союзу в Брюсселі, Бельгія, 17 жовтня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський у розмові з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом розповів, що Україні для захисту потрібне членство у НАТО, адже гарантії Будапештського меморандуму були провалені.

Про це лідер України розповів 17 жовтня на пресконференції під час саміту лідерів Європейського союзу в Брюсселі (Бельгія).

Зеленський нагадав, що Будапештський меморандум – це не тільки домовленості України з Росією, а що це домовленості з усіма партнерами України.

«Всі ці домовленості не спрацювали. ‎Хто з цих великих країн, з цих ядерних держав постраждав? Всі? Ні, одна – Україна. Хто віддав ядерну зброю? Усі? Ні, одна – Україна. Хто сьогодні воює? Україна. І тому у нас так. У розмові з Дональдом Трампом я йому сказав: «Який же вихід? Або в України буде ядерна зброя – і тоді це для нас захист, – або ми повинні мати якийсь альянс. Окрім НАТО, на сьогодні ми не знаємо дієві альянси», – сказав Зеленський.

Він наголосив, що Україна обирає НАТО, а не ядерну зброю.

«Я вважаю, що мене почув у цьому випадку Дональд Трамп. Він сказав: «У вас справедливі аргументи», – розповів президент.

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня представив пункти пропонованого ним «плану перемоги» України у війні з Росією. Він складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. За словами президента, першим пунктом є запрошення України до НАТО.

Наприкінці вересня Зеленський перебував з візитом у США, де він обговорив план перемоги з президентом США Джо Байденом та кандидатами в президенти Камалою Гарріс та Дональдом Трампом.

Після завершення візиту Зеленський заявив, що у США отримав «повну підтримку стратегії наближення миру – миру завдяки силі».

Форум

XS
SM
MD
LG