Доступність посилання

ТОП новини

Російський суд засудив двох білорусів до 12 років колонії у справі про диверсію


Суд також зобовʼязав підсудних виплатити залізниці два мільйони 800 тисяч рублів збитків
Суд також зобовʼязав підсудних виплатити залізниці два мільйони 800 тисяч рублів збитків

Московський обласний суд РФ засудив двох громадян Білорусі – Артема Бреського і Кирила Баська – до 12 років колонії суворого режиму у справі про диверсію через підпал електровоза, пише російська служба Радіо Свобода.

Суд також зобовʼязав підсудних виплатити залізниці два мільйони 800 тисяч рублів збитків.

Уродженців Вітебська Баська і Бресського затримали в Москві наприкінці грудня 2022 року. Спершу на них склали протоколи про дрібне хуліганство й оштрафували за нецензурну лайку в громадському місці. Пізніше суд заарештував їх за статтею про умисне пошкодження майна, а потім обвинувачення перекваліфікували на статтю про диверсію.

За версією слідства, Басько і Бресський за винагороду підпалили електровоз у локомотивному депо «Оріхово-Зуєво». Таке завдання вони нібито отримали від невідомого в телеграм-каналі. У ФСБ стверджують, що це був співробітник української розвідки.

У суді обвинувачені відмовилися від свідчень, які дали під слідством, заявивши про тортури і погрози під час допиту. Також Басько і Бресський просили перекваліфікувати справу за статтею про пошкодження майна, наполягаючи, що нічого не знали про ймовірний звʼязок замовника з українською розвідкою і не збиралися виводити з ладу транспортну інфраструктуру.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в Росії почастішали випадки диверсій на залізниці та інших обʼєктах інфраструктури. За підпали часто затримують дуже молодих людей. Слідчі стверджують, що на такі дії підлітків підбивають «куратори з інтернету», які обіцяють за це гроші. Доказів існування таких «кураторів» або відомостей про їхнє затримання в публічному доступі немає.

Форум

XS
SM
MD
LG