Доступність посилання

ТОП новини

Щонайменше 12 громадян України утримують у в’язницях Білорусі за політичними мотивами – правозахисники


За даними правозахисників, найчастіше українців переслідують за «співпрацю з українськими спецслужбами», а їхні дії кваліфікують як «агентурну діяльність» і «шпигунство»
За даними правозахисників, найчастіше українців переслідують за «співпрацю з українськими спецслужбами», а їхні дії кваліфікують як «агентурну діяльність» і «шпигунство»

У в’язницях Білорусі зараз перебувають щонайменше 12 громадян України, яких звинувачують у рамках політично мотивованих кримінальних справ, повідомляє правозахисний центр «Вясна».

За даними правозахисників, найчастіше українців переслідують за «співпрацю з українськими спецслужбами», а їхні дії кваліфікують як «агентурну діяльність» і «шпигунство». Відомо щонайменше про вісьмох громадян України, яким інкримінували ці статті. У більшості випадків джерелом інформації про справи проти українців є пропагандистські ЗМІ, судові процеси у їхніх справах відбуваються за зачиненими дверима.

У червні 2024 року в рамках обміну були звільнені п’ятеро громадян України: Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко, Катерина Брюханова і Микола Швець. У жовтні Швеця в Білорусі заочно засудили до 25 років позбавлення волі у справі про диверсію на військовому аеродромі «Мачулищі».

Читайте також: «Агенти СБУ»: у Білорусі судять громадянина України й двох місцевих жителів

Правозахисники зазначають, що після початку повномасштабної війни Росії в Україні тиск на українців у Білорусі посилився: їх затримують в адміністративних і кримінальних справах, а тих, хто перетинає білоруський кордон, ретельно допитують і перевіряють їхні телефони.

23 жовтня суд у Білорусі засудив двох громадян України – Сергія Кабарчука і його сина Павла – до 20 років виправної колонії в умовах посиленого режиму кожного. Їх визнали винними у тому числі в «агентурній діяльності» та «приготуванні до акту тероризму».

Кабарчуків затримали у лютому 2024 року на півдні Білорусі. За версією слідства, вони перетнули кордон з боку України у складі «диверсійно-розвідувальної групи», куди входили громадяни обох країн і їхні посібники. Силовики нібито виявили у затриманих «вибухові пристрої й інші засоби ураження», які, як стверджується, призначалися для скоєння терактів на території Росії і Білорусі.

Форум

XS
SM
MD
LG