Доступність посилання

ТОП новини

Reuters: Росія виробляє в Китаї нову модель дронів


Президент Росії Володимир Путін відвідує виробництво дронів у Санкт-Петербурзі, 19 вересня 2024 року
Президент Росії Володимир Путін відвідує виробництво дронів у Санкт-Петербурзі, 19 вересня 2024 року

Росія розробила та випробувала нові безпілотники за участю китайських фахівців, повідомляє Reuters з посиланням на два джерела з європейської розвідки та отримані документи. Білий дім висловив глибоке занепокоєння повідомленням про можливе виробництво безпілотників у Китаї.

За даними Reuters, новий дрон G3 («Гарпія-3») був створений і вироблений Іжевським електромеханічним заводом «Купол» – дочірнім підприємством корпорації «Алмаз-Антей». Розробка, виробництво та випробування дрона пройшли за підтримки китайських фахівців. Також повідомляється, що «Купол» налагодив масове виробництво безпілотників на території Китаю.

Згідно з документами, «Гарпія-3» є удосконаленою версією дрону «Гарпія-A1». Апарат здатний долати до двох тисяч кілометрів із корисним навантаженням у 50 кілограмів.

На запити Reuters про коментарі ні «Купол», ні «Алмаз-Антей», ні Міноборони Росії не відповіли. Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що не має інформації про подібний проект.


Представник Ради нацбезпеки США повідомив, що Вашингтон не виявив жодних доказів того, що Китай був поінформований про проведені транзакції або причетність Пекіна до надання летальної допомоги Росії.

«Але уряд КНР також несе відповідальність за те, щоб його компанії не надавали смертоносної допомоги», – заявив представник Ради нацбезпеки.

Також він наголосив, що США готові негайно вжити заходів щодо китайських компаній, згаданих у матеріалі Reuters, і провести розслідування, щоб з'ясувати, які банки сприяли операціям із російською організацією, яка перебуває під санкціями. Вашингтон також має намір узгодити свої дії із європейськими партнерами.

Раніше Reuters повідомляв, що «Купол» збирає на заводі в Іжевську дрони «Гарпія-А1» із використанням китайських двигунів та деталей. З липня 2023 року до липня 2024 року було випущено понад дві з половиною тисячі «Гарпій».

Китай заявляє, що є нейтральною стороною у війні Росії проти України, але його критикують за відмову засудити Москву через її повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року і за зв’язки з РФ.

Форум

XS
SM
MD
LG