Доступність посилання

ТОП новини

Росія переслідує митців та істориків зі статусом «іноземних агентів»


Російська співачка Монеточка
Російська співачка Монеточка

Генпрокуратура Росії вимагає від Слідчого комітету РФ порушити кримінальні справи проти трьох жінок, які перебувають у переліку так званих «іноземних агентів». Як повідомляє «Настоящее время», йдеться про співачку Монеточку, акторку Яну Троянову та історикиню Тамару Ейдельман.

Монеточку (справжнє ім’я Єлизавета Гирдимова) звинувачують у тому, що вона продовжувала поширювати матеріали в соціальних мережах без указівки про те, що вона є в списку «іноагентів».

Троянову звинувачують у розпалюванні ненависті або ворожнечі за національною ознакою після інтерв’ю виданню «Новая газета. Европа».

Ейдельман закидають «висловлювання явної неповаги» до російських військових у її історичній програмі, яка виходить на відеосервісі YouTube.

Російська влада може оголосити іноагентом будь-кого, хто перебуває під «іноземним впливом», визначення якого в законі прописано дуже розпливчасто. Зараз у реєстрі понад 570 «іноземних агентів»: фізичних осіб, медіа, неурядових організацій і рухів.

Статус іноагента зобов’язує, серед іншого, кожен квартал звітувати про рух коштів на особистих рахунках та маркувати всі публічні повідомлення. За помилки у звіті чи відсутність маркування загрожує покарання до позбавлення волі.

З кінця 2022 року «іноагентам» заборонено викладати у держустановах, організовувати публічні заходи, служити в армії за контрактом, бути членами виборчих комісій та спостерігачами.

Форум

XS
SM
MD
LG