Доступність посилання

ТОП новини

ISW: російська влада продовжує політику переслідування іноземних організацій та опозиції


В Росії також було ухвалено у першому читанні додатковий законопроєкт, який запроваджує кримінальне покарання за участь у «будь-якій» організації, внесеній до категорії «небажаних»
В Росії також було ухвалено у першому читанні додатковий законопроєкт, який запроваджує кримінальне покарання за участь у «будь-якій» організації, внесеній до категорії «небажаних»

Російська влада продовжує політику, спрямовану на широку цензуру іноземців та іноземних організацій у Росії. Про це свідчить ухвалений у першому читанні російською Державною думою законопроєкт, який узаконює можливість російського уряду визнати «будь-яку» іноземну організацію «небажаною», йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 11 червня.

Аналітики зазначають, що в Росії також було ухвалено у першому читанні додатковий законопроєкт, який запроваджує кримінальне покарання за участь у «будь-якій» організації, внесеній до категорії «небажаних».

«Новий законопроєкт поширює небажану класифікацію на будь-які іноземні та міжнародні організації, таким чином розширюючи свободу дій Кремля щодо переслідування та цензури широкого кола іноземних організацій, що діють на території Росії», – кажуть в ISW.

Крім того, зазначено у звіті, уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова закликала до створення правового механізму, який би дозволив російському уряду переслідувати іноземців за «русофобію як прояв екстремізму».

«Російська влада широко використовує звинувачення в «русофобії» в спробі підірвати будь-яку небажану політику або риторику, яку вона вважає «антиросійською», і так само широко використовує звинувачення в екстремізмі для придушення внутрішньої опозиції», – вважають аналітики.

Раніше президент Росії Володимир Путін підписав закон, який забороняє так званим іноземним агентам балотуватися на виборах будь-якого рівня.

Російська влада може оголосити іноагентом будь-кого, хто перебуває під «іноземним впливом», визначення якого в законі прописано дуже розпливчасто. Зараз у реєстрі понад 570 «іноземних агентів»: фізичних осіб, медіа, неурядових організацій і рухів.

Статус іноагента зобов’язує, серед іншого, кожен квартал звітувати про рух коштів на особистих рахунках та маркувати всі публічні повідомлення. За помилки у звіті чи відсутність маркування загрожує покарання до позбавлення волі.

З кінця 2022 року «іноагентам» заборонено викладати у держустановах, організовувати публічні заходи, служити в армії за контрактом, бути членами виборчих комісій та спостерігачами.

Форум

XS
SM
MD
LG