Доступність посилання

ТОП новини

У Росії за два роки понад пів тисячі людей стали учасниками кримінальних справ про підпали – правозахисники


Підпал військкомату в російському місті Кемерово, ілюстративне фото
Підпал військкомату в російському місті Кемерово, ілюстративне фото

У Росії правозахисний медіапроєкт Avtozak LIVE підрахував кількість учасників кримінальних справ, порушених від початку повномасштабної війни РФ проти України за фактами підпалів військкоматів, адміністративних будівель й об’єктів залізничного транспорту. У 402 випадках із 547 аналітикам вдалося достовірно встановити імена переслідуваних.

За повідомленням, найчастіше об’єктом атаки ставали (чи мали стати) військові комісаріати – таких випадків нарахували 173. У 148 випадках цілями спроб підпалу ставали залізничні об’єкти: релейні шафи, станції, поїзди. Набагато менше атак зафіксовано щодо цивільних об’єктів і держустанов, не підвідомчих Міноборони РФ (82 і 59 інцидентів відповідно). Крім того, об’єктами нападів ставали Z-інсталяції й інші пропагандистські «арт-об’єкти».

Із загальної кількості атак майже чверть припадає на три регіони Росії: Московську область (41) Санкт-Петербург (36) і Москву (31). Також у числі лідерів Челябінська і Ленінградська області (17 і 14 спроб підпалу відповідно), Новосибірська область (15 атак), Красноярський край (13), Свердловська (14), Волгоградська (13), Ростовська (16) області й Краснодарський край (15).

«Окремо варто відзначити анексований Крим. Нам вдалося підтвердити 17 випадків, але насправді їх значно більше. Незважаючи на практику з покаянними відео, які кримські силовики перейняли у своїх колег із Чечні, ситуація в Криму залишається достатньо закритою, і не всі випадки потрапляють у стрічки новин. Також силовики часто фабрикують справи, отримуючи свідчення під тортурами», – констатують автори публікації, що склали поіменний список людей, яких переслідують за подібні антивоєнні виступи.

Після повномасштабного вторгнення російської армії в Україну по всій Росії почали підпалювати військкомати, відділи поліції, будівлі міських адміністрацій і приймальні владної партії «Єдина Росія». Після оголошення мобілізації у РФ кількість таких атак багаторазово зросла.

  • Внаслідок підпалів ніхто не загинув і не постраждав. Затриманим за звинуваченням у спробі підпалу найчастіше закидають статтю про тероризм. Понад 30 справ уже завершилися вироком, найсуворіший із яких – 19 років колонії, які призначили двом антивоєнним активістам за підпал будівлі міської адміністрації у Челябінській області.
  • У грудні 2022 року російський правитель Володимир Путін підписав закон, який посилює покарання за диверсії. Він передбачає довічне покарання, а також відповідальність за участь у «диверсійній спільноті».
  • У березні 2024 року уряд Росії схвалив законопроєкт, який запроваджує кримінальну відповідальність за статтею про диверсію з 14 років. Зараз кримінальне покарання за нею можна отримати, якщо злочин був скоєний особою, яка досягла 16 років.

Форум

XS
SM
MD
LG