Доступність посилання

ТОП новини

Reuters: до Росії надійшло 2,3 млрд готівкових доларів і євро, попри санкції


Ці підрахунки, які раніше ніде не фігурували, показують, що Росії вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки, зазначає Reuters
Ці підрахунки, які раніше ніде не фігурували, показують, що Росії вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки, зазначає Reuters

До Росії, попри заборону США і ЄС експорту банкнот, від березня 2022 року надійшло 2,3 мільярда готівкових доларів і євро, повідомляє агентство Reuters із посиланням на митні дані.

Ці дані, отримані від комерційного постачальника, який фіксує й узагальнює інформацію, що надходить, свідчать про те, що банкноти доларів і євро перевозилися до Росії з таких країн, як ОАЕ й Туреччина, які не запроваджували обмежень на торгівлю з Росією. Країна походження більше ніж половини загальної суми у записах не вказана.

Ці підрахунки, які раніше ніде не фігурували, показують, що Росії вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки, зазначає Reuters.

Митні документи охоплюють період від березня 2022 року до грудня 2023 року. Дані також вказують на різке зростання ввезення готівки безпосередньо перед початком російського повномасштабного вторгнення в Україну. В період від листопада 2021 року по лютий 2022 року до Росії надійшло майже 19 мільярдів у банкнотах доларів і євро, тоді як за попередні чотири місяці – лише 17 мільйонів.

На думку опитаних Reuters експертів, наведені дані майже, напевно, занижують реальні валютні потоки.

Для росіян долари і євро залишаються потрібними для покупок і подорожей – навіть незважаючи на те, що Москва прагне скоротити свою залежність від цих валют.

Уряд США у грудні пригрозив штрафами фінансовим установам, які допомагають Росії обходити санкції.

Форум

XS
SM
MD
LG