Доступність посилання

ТОП новини

У російському місті встановили пам’ятник жертвам репресій. Активісти домагалися цього 20 років


Пам’ятник жертвам політичних репресій у Нижньовартовську
Пам’ятник жертвам політичних репресій у Нижньовартовську

У Росії, в сибірському місті Нижньовартовську встановили пам’ятник жертвам політичних репресій 1930-1950-х років – незважаючи на спроби російської влади прославляти радянського диктатора Йосифа Сталіна і применшувати масштаби політичних репресій радянської доби.

Зведення монументу громадська організація «Витоки пам’яті» домагалася з 2004 року, розповіло проєкту Радіо Свобода Сибір.Реалії джерело, знайоме із ситуацією.

За його словами, 2008 року адміністрація Нижньовартовська провела конкурс на розробку ескізу, але в результаті проєкт не реалізували. Чиновники посилалися на різні логістичні причини. Спочатку міська влада стверджувала, що ділянка недоступна через будівництво, а пізніше виділила віддалене місце у старій частині міста. Розчаровані бездіяльністю влади міста, жителі взяли справу у свої руки у 2015 році, зібравши кошти на встановлення простого пам’ятника-плити біля школи, але восени 2023 року невідомі зруйнували його.

Довгоочікуваний пам’ятник нарешті був встановлений за сприяння колишнього губернатора Ханти-Мансійського регіону і нинішнього члена Ради федерації РФ Наталії Комарової і після багатьох років наполягань активістів групи «Витоки пам’яті».

Офіційне відкриття заплановане на 30 жовтня, який відзначається як День пам’яті жертв політичних репресій у Росії.

Встановлення пам’ятника пройшло на тлі зміни ставлення російської влади до історії репресій. Зокрема, генпрокуратура РФ планує переглянути деякі рішення щодо реабілітації жертв репресій. Крім того, зміни зазнала Концепція про жертв політичних репресій – 20 червня з неї прибрали згадки про масовість радянських репресій, положення про необхідність увічнити пам’ять їхніх жертв і багато іншого.

2024 року в Москві заборонили акцію «Повернення імен», де вголос зачитують імена постраждалих під час репресій.

Форум

XS
SM
MD
LG