Доступність посилання

ТОП новини

«Важные истории»: з лютого 2022 року росіяни написали щонайменше 3,5 тисячі доносів


Жартівливий інтернет-застосунок «Мій донос», який минулого року за шість місяців зібрав у Росії понад 5 тисяч звернень
Жартівливий інтернет-застосунок «Мій донос», який минулого року за шість місяців зібрав у Росії понад 5 тисяч звернень

Від лютого 2022 року росіяни написали щонайменше 3,5 тисячі публічних доносів, найбільш активними виявилися автори анонімних телеграм-каналів, пише російське видання «Важные истории».

Озвучена журналістами цифра – це мінімальна оцінка, доступна для підрахунків на підставі відкритих джерел.

«На регулярній основі і у великих обсягах доноси пишуть звичайні росіяни, але анонімно. На публічних серійних донощиків припадає лише 7,6% від усіх вивчених нами доносів», – зазначає видання.

За підрахунками журналістів, найактивнішим за публічними доносами виявився анонімний телеграм-канал «Мракоборець», автори якого написали 2417 доносів – це не менше ніж три доноси на день. Серед іменних телеграм-блогерів лідером із доносів стала очільниця «Ліги безпечного інтернету» Катерина Мізуліна(148).

Скарги, написані авторами телеграм-каналів і їхніми підписниками, стосуються насамперед «дискредитації» російської армії і антивоєнних висловлювань, «ЛГБТ-пропаганди» і «русофобії».

Журналісти уточнили, що один із піків публічних доносів припав на серпень 2023 року і, ймовірно, був пов’язаний з ухваленням закону про заборону зміни статі в Росії. Другий пік зафіксовано у грудні 2023 року на тлі визнання в Росії «руху ЛГБТ» «екстремістською організацією» і підписання закону про заборону «гей-пропаганди».

У грудні 2023 року видання «Верстка» писало, що за час своєї діяльності Катерина Мізуліна написала доноси щонайменше на 166 осіб і чотири музичні гурти.

Читайте також: «Підготовка до депортації». Для чого окупанти заохочують жителів півдня доносити одне на одного?

Форум

XS
SM
MD
LG