Доступність посилання

ТОП новини

Росія визнала, що журналістка Вікторія Рощина перебуває на території РФ – НСЖУ


Раніше запити родичів Вікторії Рощиної до російських владних органів залишилися без відповідей
Раніше запити родичів Вікторії Рощиної до російських владних органів залишилися без відповідей

Уперше Росія визнала, що українська журналістка Вікторія Рощина, яка зникла безвісти під час поїздки на окуповані території, перебуває на території РФ. Про це написав у фейсбуці 27 травня очільник Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

Він зазначив, що батько журналістки Володимир Рощин отримав відповідний лист від Міністерства оборони РФ і передав його НСЖУ.

«За наявними відомостями, Рощина Вікторія Володимирівна, 6.10.1996 року народження, затримана і наразі перебуває на території Російської Федерації», – йдеться у листі від 17 квітня, який батько отримав приблизно 22 квітня.

За словами Томіленка, Володимир Рощин звертався до Міжнародного комітету Червоного хреста, який підтвердив, що Вікторія перебуває в полоні, але доступу до неї наразі немає.

Раніше запити родичів журналістки до російських владних органів залишилися без відповідей, пише очільник НСЖУ.

Читайте також: Журналіста з Нової Каховки Цигіпу етапували із Севастополя до Росії – дружина

Вікторія Рощина перестала виходити на зв’язок з рідними 3 серпня 2023 року. За словами її батька, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі і мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Тоді Володимир Рощин розповів, що українська Служба безпеки підтвердила родині, що Вікторію взяли в полон росіяни.

Вікторія Рощина є авторкою серії репортажів для Радіо Свобода, співпрацювала в 2022 році з Радіо Свобода як фрілансерка. Вона також співпрацювала з «Українською правдою», hromadske, «Українським радіо», «UA:Перший» та «Цензор.нет».

Раніше міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) повідомляли, що понад 100 українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні, постраждали від початку повномасштабного вторгнення Росії. За даними організації, двоє українських журналістів, Вікторія Рощина та Дмитро Хилюк, вважаються зниклими безвісти в Росії. Щонайменше 12 журналістів затримані на окупованих російськими військами територіях України.

Форум

XS
SM
MD
LG