Доступність посилання

ТОП новини

У Росії визнали «небажаним» телеканал «Белсат»


Польський білоруськомовний телеканал «Белсат»
Польський білоруськомовний телеканал «Белсат»

Генпрокуратура Росії визнала «небажаною» польську організацію Belsat (телеканал «Белсат»). На думку відомства, телеканал транслював для російської та білоруської аудиторії «вигідні Заходу шаблони» та створював «нібито неупереджені та незалежні матеріали, проте насправді заповнював інформаційний простір брехливими сюжетами про необґрунтовану агресію проти України, нелегітимність входження до складу нашої країни Криму, «ДНР», «ЛНР», Запорізької та Херсонської областей».

«Варшавські медіаменеджери активно співпрацювали з іноагентами та іншими русофобами на користь американських спецслужб», – заявили у відомстві.

«Белсат» – заснований у 2017 році польський супутниковий телеканал та онлайн-видання. Це проєкт МЗС Польщі та громадського польського телебачення. Канал активно висвітлював протести після виборів президента Білорусі, і 2021 року його визнали там «екстремістським». У Росії він діє під брендом «Вот так»; у січні 2024 року його включили до реєстру «іноземних агентів».

Реєстр «небажаних» організацій існує у Росії з 2015 року. За цей час до нього внесли понад 160 засобів інформації, некомерційних організацій та інших об’єднань. У лютому 2024 року «небажаною» організацією визнали незалежну корпорацію «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода», до якої Радіо Свобода.

Внесення до списку означає, що організації заборонено працювати в країні, а громадянам Росії заборонено співпрацювати з нею під загрозою кримінального переслідування. За співробітництво з «небажаними» організаціями та їхнє фінансування в Росії передбачено кримінальну відповідальність – до п’яти років позбавлення волі.

Форум

XS
SM
MD
LG