Доступність посилання

ТОП новини

У Росії заблокували сайт акції пам’яті жертв політичних репресій


Акція «Повернення імен» у Новосибірську, архівне фото
Акція «Повернення імен» у Новосибірську, архівне фото

У Росії Роскомнагляд заблокував сайт акції «Повернення імен», присвяченої пам’яті жертв сталінського терору. На це звернув увагу проєкт «Роскомсвобода», пише російська служба Радіо Свобода.

За повідомленням, сайт «Повернення імен» внесений до реєстру заборонених.

У реєстрі зазначено, що блокування вимагав невказаний державний орган. Зазвичай у цій ролі виступає Генеральна прокуратура Росії.

Раніше московська влада не погодила проведення у місті традиційної акції «Повернення імен», пославшись на коронавірус. Акція проходить щороку 29 жовтня, на ній зачитують імена репресованих у СРСР.

У вересні Генпрокуратура Росії скасувала понад чотири тисячі висновків про реабілітацію репресованих у радянські роки. Усього перевірили 14 тисяч висновків. У прокуратурі стверджують, що скасували висновки у тих репресованих, хто був або серед військовослужбовців СС, або співробітників окупаційних адміністрацій.

Акція «Повернення імен» у Росії проводиться з 2007 року щороку 29 жовтня. Вона була ініційована правозахисним центром «Меморіал». Цього дня люди публічно збираються у різних містах, щоб вголос зачитати імена своїх родичів, знайомих чи незнайомих людей, розстріляних за Сталіна або загиблих у ГУЛАГу за політичними звинуваченнями.

30 жовтня у Росії офіційно відзначається День пам’яті жертв політичних репресій.

Форум

XS
SM
MD
LG