Доступність посилання

ТОП новини

У РФ проти історикині Ейдельман порушили справу за «реабілітацію нацизму»


Історикиня та блогерка Тамара Ейдельман
Історикиня та блогерка Тамара Ейдельман

У Росії Слідчий комітет порушив проти вчительки та авторки блогу про історію Тамари Ейдельман справу за статтею про реабілітацію нацизму в інтернеті (частина 4 статті 354.1 КК). Про це 28 червня повідомила московська прокуратура.

Раніше прокуратура стверджувала, що знайшла на ютуб-каналі Ейдельман висловлювання, що «виражають явну неповагу до дня військової слави Росії та пам’ятної дати Росії, пов’язаної з захистом Вітчизни, а також ображають пам’ять захисників Вітчизни».

Минулого тижня Генпрокуратура Росії вимагала від Слідчого комітету РФ порушити кримінальні справи проти трьох жінок, які перебувають у переліку так званих «іноземних агентів». Крім Ейдельман, ішлося також про співачку Монеточку (справжнє ім’я Єлизавета Гирдимова) та акторку Яну Троянову.

Російська влада може оголосити іноагентом будь-кого, хто перебуває під «іноземним впливом», визначення якого в законі прописано дуже розпливчасто. Зараз у реєстрі понад 570 «іноземних агентів»: фізичних осіб, медіа, неурядових організацій і рухів.

Статус іноагента зобов’язує, серед іншого, кожен квартал звітувати про рух коштів на особистих рахунках та маркувати всі публічні повідомлення. За помилки у звіті чи відсутність маркування загрожує покарання до позбавлення волі.

З кінця 2022 року «іноагентам» заборонено викладати у держустановах, організовувати публічні заходи, служити в армії за контрактом, бути членами виборчих комісій та спостерігачами.

Форум

XS
SM
MD
LG