Доступність посилання

ТОП новини

Путін заявив, що Росія повинна відновити виробництво ракет середньої дальності


Архівне фото. Деактивована радянська балістична ракета середньої дальності на Кубі, яка здатна нести ядерну боєголовку, й яка була заборонена договором про ядерну зброю
Архівне фото. Деактивована радянська балістична ракета середньої дальності на Кубі, яка здатна нести ядерну боєголовку, й яка була заборонена договором про ядерну зброю

Росія має відновити виробництво ракет середньої та малої дальності і потім ухвалити рішення про те, де їх розміщувати, заявив на нараді із членами Ради безпеки у п’ятницю 28 червня президент Росії Володимир Путін.

Він заявив, що Сполучені Штати розміщують свої ракети середньої та малої дальності «в різних регіонах світу», сказавши, що це «викликає занепокоєння і вимагає реакції».

«Судячи з усього, нам потрібно почати виробництво цих ударних систем і потім, виходячи з ситуації, що реально складається, ухвалювати рішення про те, де – якщо це потрібно для забезпечення нашої безпеки – їх розміщувати», – цитує Путіна агентство ТАСС.

Путін не уточнив, де саме Москва могла б планувати розмістити ракети середньої та малої дальності.

Реакції Вашингтона на заяву Путіна наразі не було.

Читайте також: США, Південна Корея і Японія засудили поглиблення військової співпраці Північної Кореї з РФ

Про плани розмістити пускові установки для ракет середньої дальності на Філіппінах раніше заявляли американські військові, пояснюючи їх міркуваннями регіональної безпеки.

Ракети середньої та меншої дальності (РСМД) – це балістичні та крилаті ракети наземного базування, здатні долати відстань від 500 до 5500 кілометрів і, як правило, нести ядерний заряд.

У 1987 році у Вашингтоні між Сполученими Штатами та Радянським Союзом було підписано договір про ліквідацію РСМД, який діяв до 2019 року. Тоді адміністрація США, заявивши, що Росія порушила договір, розмістивши ракетну систему 9M729, повідомила про припинення дії договору. У серпні 2019 року МЗС Росії офіційно заявило про те, що договір припинив діяти.

Путін тоді ж заявляв, що у разі розміщення американських ракет середньої дальності в Європі Росія буде змушена розгорнути їх також, але наголошував, що Росія не збирається першою розміщувати в Європі такі ракети. У США і НАТО заявляють, що Росія де-факто не дотримується заявленого нею мораторію, посилаючись на розміщення тих же ракет 9M729. На Заході наполягають, що їхня дальність вища за 500 кілометрів, що в Москві заперечують.

Форум

XS
SM
MD
LG