Доступність посилання

ТОП новини

Запрошення Путіна на інавгурацію президента Мексики: Україна просить заарештувати очільника РФ


Дипломати наголошують, що Путін є військовим злочинцем, який має ордер на арешт за підозрою у викраденні українських дітей
Дипломати наголошують, що Путін є військовим злочинцем, який має ордер на арешт за підозрою у викраденні українських дітей

Україна просить Мексику заарештувати лідера Росії Володимира Путіна, якщо він приїде на інавгурацію нового президента. Про це йдеться в заяві посольства України в Мексиці.

Дипломати наголошують, що Путін є воєнним злочинцем, щодо якого є ордер на арешт за підозрою у викраденні й насильницькому переміщенні українських дітей до Росії, виданий Міжнародним кримінальним судом, юрисдикцію якого Мексика визнає.

«Цей ганебний злочин стане однією з багатьох причин, чому Путіну разом з рештою російського військово-політичного керівництва колись доведеться постати перед судом за те, що він розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, санкціонував обстріли, розстріли, тортури, зґвалтування і пограбування українського народу. А поки що ми віримо, що мексиканський уряд у будь-якому випадку виконає міжнародний ордер на арешт, передавши його до судового органу ООН в Гаазі», – наголошує посольство.

Читайте також: Путіна можуть запросити на наступний саміт миру? І там заарештують за ордером МКС? Чи ні

У відомстві додали, що посольство України в Мексиці з розумінням ставиться до того, що уряд запрошує на інавгурацію представників усіх країн, з якими має дипломатичні відносини і подякували за запрошення, надіслане президенту України Володимиру Зеленському.

Раніше стало відомо, що новообрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум запросила Володимира Путіна на свою інавгурацію.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій і переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України. За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG