Доступність посилання

ТОП новини

Жінка вперше очолить Мексику – на виборах президента перемогла Клаудія Шейнбаум


Клаудія Шейнбаум демонструє пофарбований на виборчій дільниці палець – знак того, що виборець проголосував
Клаудія Шейнбаум демонструє пофарбований на виборчій дільниці палець – знак того, що виборець проголосував

На президентських виборах у Мексиці лідирує представниця владної партії та мер Мехіко Клаудія Шейнбаум, яка набрала за підсумками попереднього підрахунку понад 57,28% голосів. Такі дані подає Національний виборчий інститут Мексики (INE).

Найближча суперниця Шейнбаум Ксочітль Гальвес набрала, за попередніми даними, 30,06% голосів. Наступний за нею кандидат Хорхе Альварес Майнес має 10,3% голосів.

Офіційні підсумки виборів ще не оголошені. Підрахунок голосів триває впродовж 24 годин. Однак INE наводить результати «швидкого підрахунку», який має надати громадянам «завчасну та точну» інформацію про результати виборів, заявив представник організації.

Шейнбаум стане першою жінкою-президентом історії Мексики. CNN називає це «видатним досягненням для країни, відомої своєю патріархальною культурою».

Клаудії Шейнбаум 61 рік, вона виросла в єврейській родині. На початку 2000-х років була секретарем із питань довкілля Мехіко у кабінеті уряду, який очолював чинний президент країни Андрес Мануель Лопес Обрадор. У 2018 році Шейнбаум була обрана на посаду мера Мехіко.

У 2007 році Шейнбаум у складі колективу стала лауреаткою Нобелівської премії миру як учасниця Міжурядової групи експертів зі зміни клімату. На вибори Шейнбаум ішла від лівої партії «Морена», її підтримував президент країни Андрес Мануель Лопес Обрадор, який після двох термінів більше не міг балотуватися на цю посаду.

Основною суперницею Шейнбаум на виборах була також 61-річна Ксочітль Гальвес, колишня сенаторка та представниця опозиційної правоцентристської коаліції «Сила та серце за Мексику».

Форум

XS
SM
MD
LG