Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура передала до суду справу проти Марченко щодо фінансування Росгвардії та МВС Росії


ОГП не називає імені підозрюваної. Обставини вказують на дружину Віктора Медведчука Оксану Марченко
ОГП не називає імені підозрюваної. Обставини вказують на дружину Віктора Медведчука Оксану Марченко

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт щодо дружини колишнього народного депутата «за фінансування Росгвардії та МВД РФ», заявляє Офіс генерального прокурора 28 травня.

За повідомленням, справу за фактами злочинів проти національної безпеки України передали прокурори Івано-Франківської обласної прокуратури. Фігурантці інкримінують фінансування дій із метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також колабораційну діяльність.

«Слідством встановлено, що дружина колишнього народного депутата України, який був лідером забороненої партії «ОПЗЖ» та вже позбавлений українського громадянства, була кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємств у Ялті. Через них обвинувачена упродовж 2014-2022 років переводила мільйонні суми на фінансування Росгвардії та МВС РФ, а також передавала матеріальні ресурси незаконним збройним формуванням держави-агресора», – заявляє Офіс генпрокурора.

Читайте також: ЄС включив Медведчука до списку санкцій у звʼязку з Voice of Europe – МЗС Чехії

ОГП не називає імені підозрюваної. Обставини вказують на дружину Віктора Медведчука Оксану Марченко.

За оцінкою слідства, Марченко разом із трьома іншими фігурантами перерахувала державі-агресору понад 21 мільйон гривень під виглядом сплати податків та зборів за охорону нерухомості на території окупованого Криму.

У рамках розслідування суд наклав арешт на майно Марченко вартістю понад 18,4 мільярда гривень.

«Одного зі спільників обвинуваченої вже засуджено до позбавлення волі. Обвинувальний акт стосовно ще двох – на розгляді в суді», – додає прокуратура.

У лютому 2023 року Служба безпеки України повідомила, що Оксана Марченко була причетна до «масштабної схеми підпільного фінансування російських окупаційних угруповань» з боку громадян України. Зокрема, йшлося про переведення коштів на рахунки Росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму.

Форум

XS
SM
MD
LG