Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомила про підозру голові банку РФ через впровадження рублів у окупованих регіонах України


«Фігурант запроваджує так звану «рубльову зону» в тимчасово захоплених регіонах нашої держави», повідомляє СБУ (ілюстраційне фото)
«Фігурант запроваджує так звану «рубльову зону» в тимчасово захоплених регіонах нашої держави», повідомляє СБУ (ілюстраційне фото)

Служба безпеки України повідомила про підозру голові російського банку через запровадження «рубльової зони» на окупованих територіях України – про це відомство заявило 28 травня.

Йдеться про голову правління російського «ЦМРБанку» Руслана Ареф’єва. Як пише СБУ, установа фінансує війну Росії проти України.

«За вказівкою Кремля та Центробанку РФ, фігурант запроваджує так звану «рубльову зону» в тимчасово захоплених регіонах нашої держави. Для цього Ареф’єв за підтримки місцевих гауляйтерів відкрив більше 200 відділень російського банку в Криму, Донецьку та Луганську», – заявляє Служба.

Відомство додає, що фігурант також організував відкриття 27 відділень банку на окупованих лівобережної Херсонщини та частини Запорізької області. Здебільшого їх відкривали на базі захоплених філій місцевих українських фінустанов.

Читайте також: «Права рука Кадирова та його друзі»: хто контролює зернові потоки на окупованих українських територіях

«У такий спосіб агресор намагається зробити всі готівкові та електронні розрахунки на тимчасово непідконтрольних Україні територіях в російських рублях. Крім того, окупаційні структури ЦМРБанку беруть участь у фінансуванні підрозділів російських військ, які воюють проти Сил оборони», – йдеться в повідомленні.

Це фінансування найбільше стосується виплат окупантам та покриття затрат на їхнє «розквартирування», уточнює СБУ. Крім того, на відділення російської установи «максимально заведені всі банківські розрахунки місцевих окупаційних адміністрацій РФ».

СБУ заочно повідомила Ареф’єву про підозру в умисних діях з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією, які призвели до тяжких наслідків.

Тривають заходи із притягнення підозрюваного до відповідальності.

У вересні 2023 року директор Центру стратегічного розвитку територій із Мелітополя Андрій Орлов повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я», що «ЦМРБанк», поміж інших установ, почав працювати в окупованому Мелітополі. Він уточнив, що ця та інші установи дозволяють виводити кошти за межі окупованого Запоріжжя та окупованих територій в цілому.

Форум

XS
SM
MD
LG