Доступність посилання

ТОП новини

Посол США заявив, що партнерство з Косово «не таке, на яке сподівалися»


В інтерв’ю Радіо Свобода посол Джеффрі Ховеньє сказав, що «якість нашого партнерства не є такою, як ми сподіваємося, з деяких питань».
В інтерв’ю Радіо Свобода посол Джеффрі Ховеньє сказав, що «якість нашого партнерства не є такою, як ми сподіваємося, з деяких питань».

Посол США в Приштині висловив занепокоєння щодо партнерства між Сполученими Штатами і Косово, особливо щодо вирішення урядом питань, пов'язаних із сербською меншиною в країні.

В інтерв’ю косовській службі Радіо Свобода посол Джеффрі Ховеньє сказав, що «якість нашого партнерства не є такою, як ми сподіваємося, з деяких питань».

В останні тижні спостерігається зростання напруженості на півночі країни, де більшість населення складають серби, етнічні серби протестують проти плану уряду знову відкрити спірний міст та закриття відділень сербської пошти.

Серби протестують проти плану уряду знову відкрити для автомобільного руху міст у північному місті Митровиця, який розділяє етнічні сербські та албанські громади і в минулому був осередком насильства.

Хоча косовський уряд заявив, що відкриття мосту може сприяти кращій інтеграції сербського населення і стимулювати регіональну економіку, місцеві серби занепокоєні тим, що цей крок посилить міжетнічну напруженість і вплине на їхню безпеку.

Ховеньє сказав, що, хоча Сполучені Штати вважають, що міст зрештою має бути відкритий для транспортних засобів, «зараз не час» для цього через міркування безпеки.

«Ми вважаємо, що існує реальний ризик, пов’язаний з тим, щоб зробити це зараз», – сказав він, посилаючись на потенційне насильство і погрози солдатам НАТО, в тому числі американцям.

Сили НАТО діють в Косові для підтримання миру і стабільності з 1999 року, коли військовий альянс втрутився, щоб зупинити ескалацію насильства, яке чинили сербські сили проти етнічних албанців.

До розпаду Югославії в 1990-х роках Косово було автономним краєм у складі Сербії, яка сама була складовою частиною Югославії.

Визнаючи сфери позитивної співпраці між Сполученими Штатами і Косово, зокрема, в економічному розвитку і зміцненні державних інститутів, Ховеньє сказав, що прем’єр-міністр і його уряд кинув «виклик» Вашингтону щодо вирішення питань, які стосуються сербської меншини.

Минулого тижня косовська влада закрила дев’ять відділень сербської пошти на півночі Косова після того, як з’ясувалося, що вони працювали незаконно і без ліцензії. Цей крок був розкритикований США і ЄС, який виступає посередником у відносинах між Сербією і Косово вже більше десяти років.

За оцінками, в Косові проживає 120 000 етнічних сербів, переважно на півночі, багато з них досі отримують допомогу або пенсії від Сербії, яка ніколи не визнавала декларацію про незалежність Косова від 2008 року.

Серби Косова протестують проти влади Приштини в таких сферах, як охорона здоров’я, пенсії, освіта та митний контроль.


В інтерв’ю посол США висловив занепокоєння тим, що дії уряду можуть «негативно вплинути» на прагнення Косова до вступу в ЄС. Оскільки Косово прагне до членства в таких міжнародних організаціях, як НАТО, Рада Європи та ЄС, Ховеньє підкреслив, що нещодавні кроки уряду «зменшують ентузіазм щодо підтримки Косова на цих шляхах».

«Я не бачив зараз великого ентузіазму на підтримку зусиль цього уряду щодо нового членства в міжнародних організаціях», – сказав він.

Ховеньє також підкреслив, наскільки важливо для Косова заручитися підтримкою існуючих членів міжнародних організацій, особливо тому, що «деякі країни в цих організаціях... не визнають Косово як суверенну, незалежну державу, як це робимо ми».

Сполучені Штати і всі, окрім п'яти членів ЄС, є одними з понад 100 країн, які визнали незалежність Косова.

Ховеньє закликав уряд Косова взяти до уваги занепокоєння США, заявивши, що прохання США були «щирими» і «невимогливими».

Форум

XS
SM
MD
LG