Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч між лідерами Косова і Сербії про нормалізацію відносин не відбулася


Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель (ліворуч) розмовляє з прем’єр-міністром Косова Альбіном Курті перед переговорами в Брюсселі 26 червня
Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель (ліворуч) розмовляє з прем’єр-міністром Косова Альбіном Курті перед переговорами в Брюсселі 26 червня

Запланована на 26 червня зустріч лідерів Сербії і Косова, спрямована на відновлення процесу переговорів щодо нормалізації відносин між двома країнами, не відбулася в Брюсселі 26 червня.

Хоча було підтверджено, що пройде новий раунд переговорів, прем’єр-міністр Косова Альбін Курті і президент Сербії Александар Вучич зустрілися лише зі своїми європейськими колегами.

Голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель, який мав приймати зустріч Курті й Вучича, підтвердив, що «жодного прогресу в реалізації угоди досягти не вдалося».

Ці зусилля продовжаться наступного тижня, сказав Боррель, коли він знову спробує прийняти двох учасників переговорів у Брюсселі.

Боррель заявив, що ЄС «продовжуватиме вкладати всі наші зусилля і можливості для нормалізації відносин між Косовим і Сербією».

Вучич звинуватив Курті в тому, що переговори не відбулися, сказавши, що колега не хотів його бачити.

Курті озвучив три умови для подальшої участі в ширшому процесі нормалізації, зокрема формалізацію Базової угоди і передачу Мілана Радойчича і його воєнізованої групи судовим органам Косова.

Курті сказав, що умови, які він представив, є «гарантіями сумлінності й доброї волі, які дозволять реалізувати угоду».

Косово хоче, щоб Сербія видала Радойчича, якого вважають організатором нападу на патруль косовської поліції на півночі Косова 24 вересня 2023 року, в результаті якого загинув один з офіцерів.

Боррель сказав, що Сербія не готова повністю виконати умови Косова, посилаючись на конституційні обмеження, тоді як Вучич зазначив, що готовий вивчити варіанти формалізації угоди, відповідно до минулої практики діалогу.

«Позиції сторін залишаються дуже розрізненими щодо того, як можна розпочати імплементацію угоди – і, отже, як має продовжуватися процес нормалізації. Як я вже казав раніше, лише ЄС не може бажати нормалізації відносин, якщо сторони не можуть домовитися, як рухатися вперед», – сказав Боррель наприкінці зустрічі.

Белград не визнав проголошення Косовим незалежності від Сербії в 2008 році. Наприкінці 1990-х років втручання НАТО завершило бойові дії між Косовим і Сербією, які забрали близько 10 тисяч життів, переважно етнічних албанців.

Великих очікувань від планованої на 26 червня зустрічі не було. Європейський союз хотів організувати раунд, щоб відновити переговори, які, на думку багатьох спостерігачів, перебувають на дуже слабкому рівні. Востаннє лідери зустрічалися у вересні 2023 року.

Боррель сказав, що, незважаючи на майбутні зміни в керівництві ЄС – він має залишити посаду восени – зобов’язання для Сербії і Косова залишаються незмінними.

«Нормалізація відносин між Косовим і Сербією є основою діяльності Європейського союзу на Західних Балканах», – додав він.

Форум

XS
SM
MD
LG