Доступність посилання

ТОП новини

Портові працівники США оголосили страйк – вимагають вищої оплати праці


Торговельний порт у США, фото ілюстративне
Торговельний порт у США, фото ілюстративне

Працівники 36 портів на сході та півдні США – від штату Мен до Техасу – оголосили страйк, вимагаючи підвищення зарплат та відмови від автоматизації їхньої праці.

Акція розпочалася 1 жовтня після закінчення контрактів між портами та приблизно 45 тисячами докерів. Їхня профспілка проводить страйк уперше з 1977 року, зазначає Associated Press.

Один із місцевих голів профспілки сказав, що докери страйкуватимуть стільки, скільки потрібно, і вони мають важелі впливу на компанії. Робітники виступають під гаслом «Ні роботі без справедливого контракту».

Експерти, з якими спілкувалися журналісти AP, зазначають, що споживачі не одразу помітять наслідки страйку, оскільки роздрібні мережі мають запаси товарів. Однак, якщо докери протестуватимуть кілька тижнів, ціни можуть зрости, а доставлення різдвяних посилок затриматися. Найшвидше страйк позначиться на постачанні товарів, що швидко псуються, наприклад, бананів, три чверті якого іде через порти східного узбережжя.

За оцінками JP Morgan, страйк може коштувати американським компаніям до 4,5 мільярда доларів на день. Учора ввечері порти вже пішли робітникам на поступки, пообіцявши збільшити їм зарплату на 50% упродовж шести років, потроїти внески до пенсійних фондів, розширити медичне обслуговування та зберегти обмеження на автоматизацію.

У президента США Джо Байдена, згідно із законом, є можливість попросити суд тимчасово зупинити страйк на 80 днів. Однак він не став цього робити напередодні президентських виборів. У Білому домі зазначили, що регулярно спілкуються із профспілкою докерів та альянсом портів, підтримуючи їхні переговори.

Форум

XS
SM
MD
LG