Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко вручив Джемілєву орден Свободи


Порошенко (п) зазначив, що «з таким лідером, як Джемілєв (л), Крим обов'язково буде вільним»
Порошенко (п) зазначив, що «з таким лідером, як Джемілєв (л), Крим обов'язково буде вільним»

Президент України Петро Порошенко вручив орден Свободи лідерові кримськотатарського народу, депутатові Верховної Ради України, уповноваженому президента у справах кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, який 13 листопада відзначає 75-річчя, передає проект Радіо Свобода Крим.Реалії.

У вітальній промові український президент назвав лідера кримських татар «символом епохи» і «великим українцем». Також Порошенко зазначив, що «з таким лідером, як Джемілєв, Крим обов’язково буде вільним».

Орден Свободи – державна нагорода України для відзначення видатних та особливих заслуг громадян в утвердженні суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства, розвитку демократії, соціально-економічних і політичних реформ, відстоюванні конституційних прав і свобод людини і громадянина.

Протягом 1966–1983 років Джемілєв був шість разів заарештований. Мав сім судимостей, провів в ув’язненні 15 років за «поширення поглядів, що порочать радянський лад». У 1975–1976 роках провів 303-денне голодування в Омській тюрмі. На волю вийшов 1986 року.

З 1991 по 2013 рік був головою Меджлісу кримськотатарського народу. Також Джемілєв – народний депутат III–VІІІ скликань Верховної Ради України.

20 серпня 2014 року указом президента Петра Порошенка № 657/2014 призначений уповноваженим президента України у справах кримськотатарського народу.

Мустафа Джемілєв є почесним доктором права Сельджукского університету (Туреччина), лауреатом міжнародної премії імені Пилипа Орлика «За демократизацію українського суспільства». Нагороджений медаллю Нансена (ООН), орденом князя Ярослава Мудрого V і IV ступенів.

Більше цікавих новин, які не потрапили на сайт, – у Telegram-каналі Радіо Свобода. Долучайтеся!

XS
SM
MD
LG