Доступність посилання

ТОП новини

У Києві помер казахський опозиціонер Садиков, на якого скоїли замах


Айдос Садиков критикував владу Казахстану, зокрема й чинного президента Касим-Жомарта Токаєва
Айдос Садиков критикував владу Казахстану, зокрема й чинного президента Касим-Жомарта Токаєва

Казахський журналіст і опозиціонер Айдос Садиков, на якого вчинили замах у Києві 18 червня, помер у лікарні, повідомила його дружина, журналістка Наталія Садикова.

«Айдос Садиков пішов від нас сьогодні о 3:00 за Києвом. Мій любий чоловік, батько наших трьох дітей, великий син казахського народу. Айдос віддав своє життя за Казахстан, прийняв мученицьку смерть від руки кілерів. Тринадцять днів Айдос боровся за життя у реанімації, але дива не сталося. Його смерть на совісті Токаєва (президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв – ред.)», – написала вона у фейсбуці вранці 2 липня.

Замах стався 18 червня у дворі будинку в Шевченківському районі Києва, де Садиков жив із дружиною. Підозрювані – двоє громадян Казахстану, Алтай Жаканбаєв і Мейрам Каратаєв. Як встановили українські слідчі, вони приїхали в Україну з Польщі 2 червня й орендували житло за різними адресами. 6 червня Жаканбаєв для стеження купив автомобіль Opel Vectra, через два дні він і Каратаєв винайняли квартиру неподалік місця проживання Садикова і почали вивчати його розпорядок дня і звички.

За даними слідства, 18 червня один із підозрюваних вистрілив у голову Садикова, який перебував у машині разом із дружиною Наталією. Після замаху підозрювані виїхали до Молдови, повідомили в Офісі генпрокурора України 21 червня. Наступного дня Генпрокуратура Казахстану заявила, що Жаканбаєв здався поліції.

Наталія Садикова заявляла, що за спробою вбивства її чоловіка стоїть влада Казахстану. Звинувачень в уряді Казахстану не коментували, але президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 19 червня заявив, що влада Казахстану співпрацюватиме зі слідством.

Водночас 28 червня голова сенату центральноазійської країни Маулен Ашимбаєв заявив, що Казахстан не видасть Україні підозрюваного в замаху на опозиціонера.

Подружжя Садикових у 2014 році переїхало до Києва з казахстанського міста Актобе після порушення проти Наталії Садикової кримінальної справи. Айдос Садиков на батьківщині зазнав кримінального переслідування, як він стверджує, з політичних мотивів. В Україні вони набули статусу біженців. Восени минулого року Айдос і Наталія Садикови були оголошені казахською владою в розшук за звинуваченням у розпалюванні ворожнечі.

Айдос Садиков критикував владу Казахстану, зокрема й чинного президента Касим-Жомарта Токаєва. Він також активно підтримував протести в Казахстані в січні 2022 року.

Форум

XS
SM
MD
LG