Доступність посилання

ТОП новини

ДПСУ: польські фермери 9 червня можуть заблокувати рух у пункті пропуску «Шегині – Медика»


Ілюстраційне фото: вантажівки в черзі на кордоні до пункту «Рава-Руська – Гребенне», квітень 2023 року
Ілюстраційне фото: вантажівки в черзі на кордоні до пункту «Рава-Руська – Гребенне», квітень 2023 року

Державна прикордонна служба України попереджає про можливе блокування руху польськими фермерами в пункті пропуску «Шегині – Медика».

У пресслужбі відомства кажуть, що за наявною інформацією, польські фермери можуть заблокувати рух у напрямку пункту пропуску «Медика», що навпроти українського «Шегині». Блокування може початися 9 червня о 10:00 і триватиме до кінця вересня.

Для яких саме категорій транспортних засобів буде ускладнений рух, прикордонники пообіцяли повідомити додатково.

Вранці 4 червня польські фермери після тривалої перерви знову заблокували рух вантажівок на пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» на кордоні з Україною. Згодом рух поновили.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокували всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступали проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

20 березня польські протестувальники вийшли на загальнонаціональний страйк. Акції аграріїв відбувалися у майже 600 місцях і в них брали участь приблизно 70 тисяч людей.

Раніше посол України в Польщі Василь Зварич розповів, що вже застосовано певні обмеження у торгівлі з Україною, які запрацюють з червня цього року.

Також премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск повідомляв, що Єврокомісія виконала одну з вимог польських фермерів, яка стосується «зеленого курсу», зокрема перелоги (земля, яку свідомо не обробляють для підвищення її родючості – ред.) не будуть обовʼязковими для фермерів вже цього року.

Форум

XS
SM
MD
LG