Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі почала роботу комісія з розслідування російських впливів 


Про початок роботи комісії повідомив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск
Про початок роботи комісії повідомив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск

Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск 5 червня оголосив про початок роботи урядової комісії з розслідування російських і білоруських впливів за останніх 20 років – у період з 2004 по 2024 рік. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Очолив комісію голова Служби військової розвідки, генерал Ярослав Стружик, а 11 членів делегували премʼєр та міністри. Серед них – науковці, які, зокрема, займаються дослідженням дезінформації, також колишні дипломати, прокурори та силовики.

Читайте також: Інвестиція у безпеку Польщі: волонтер Матеуш Водзінський передав ЗСУ 240 позашляховиків

«Нам дуже важливо, щоб ця комісія була вільна від будь-яких спокус, політичних чи партійних намірів і щоб вона дала нам достовірну інформацію. Нам – тобто державним органам, а також громадській думці про те, як виглядали в минулому і як виглядають сьогодні реальні загрози з боку Росії та Білорусі. Ми знаємо точно, що ці дві держави і їхні служби найактивніші в Польщі», – сказав Туск.

За словами голови комісії Ярослава Стружика, визначені дев’ять тем, якими вона буде займатися:

«Перша тема – це розголошення секретної інформації. Підозрюю, що частина звітів буде секретними, частина публічними».

Перше засідання відбудеться вже сьогодні. Усі вони відбуватимуться за зачиненими дверима, а перший звіт комісія представить за два місяці.

Форум

XS
SM
MD
LG