Доступність посилання

ТОП новини

Військовозобов'язаних з ПМП та з подвійним громадянством більше за кордон не випускають – Держприкордонслужба


Ілюстративне фото. Державна прикордонна служба України
Ілюстративне фото. Державна прикордонна служба України

З 1 червня Україна скасувала виняток щодо проживання «за кордоном»

Військовозобов'язаних громадян України, які мають ПМП (постійне місце проживання) інших країн чи подвійне громадянство, перестали випускати за кордон у рамках мобілізаційного законодавства. Про це повідомив офіційний представник Держприкордонслужби України Андрій Демченко.

Щодо осіб з подвійним громадянством, то українське законодавство його не визнає. Тому так званих американсько-українських осіб, які перебувають в Україні, держва розглядає виключно як громадян України.

Подробиці про дію нових правил зібрав телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю Голосу Америки.

«Раніше ми справді випускали з території України осіб, які мали ПМП за межами України. Наразі цю категорію громадян ми тепер не пропускаємо», – заявив він.

Українські водії публікують у соцмережах відео, що підтверджує цю інформацію. Так, за словами одного з них, прикордонники на

КПП «Шегині» висадили з його автомобіля молодого чоловіка, який з 2021 року має ПМП у Польщі. Водій розповів, що раніше, у 20-х числах травня, цей хлопець без проблем виїжджав із України.

На нові правила ствердно відреагувало посольство США у Києві. Воно опублікувало на своєму сайті повідомлення для американських громадян, які мають паспорт України. У посольстві зазначили, що чоловіки віком від 18 до 60 років, які мають громадянство України та США, у тому числі, які живуть у Сполучених Штатах, більше не зможуть залишити Україну.

Існує надзвичайно високий ризик того, що вам не дозволять виїхати навіть із паспортом США
Посольство США в Україні

«Посольство США має обмежені можливості впливати на українське законодавство, зокрема на застосування воєнного стану та закону про мобілізацію до громадян України. Якщо ви перебуваєте в Україні і не можете покинути країну, знайдіть собі прихисток та виконуйте всі місцеві розпорядження. Якщо ви зараз не перебуваєте в Україні, ми настійно рекомендуємо забороняти будь-які поїздки в Україну громадянам США чоловіків віком від 18 до 60 років, які також мають українське громадянство або претендують на українське громадянство та не бажають залишатися в Україні на невизначений термін. Існує надзвичайно високий ризик того, що вам не дозволять виїхати навіть із паспортом США», – йдеться у повідомленні.

Військові капелани Збройних сил України під час урочистого випуску в Софії Київській. Київ, 23 червня 2023 рік
Військові капелани Збройних сил України під час урочистого випуску в Софії Київській. Київ, 23 червня 2023 рік

У травні в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Згідно з документом, усі чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані оновити свої дані у територіальних центрах комплектування (колишніх військкоматах). На це вони мають 60 днів. Якщо за цей час дані не оновити, людину можуть оголосити у розшук та накласти грошовий штраф. Детальніше про нововведення – у відео «Настоящего времени».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG