Доступність посилання

ТОП новини

Місце перебування ув’язненого в РФ американця Вілана невідоме – адвокат


54-річного Пола Вілана заарештували в Москві в грудні 2018 року за звинуваченням у шпигунстві й засудили до 16 років ув’язнення в травні 2020 року після судового процесу, який США засудили як «насмішку над правосуддям»
54-річного Пола Вілана заарештували в Москві в грудні 2018 року за звинуваченням у шпигунстві й засудили до 16 років ув’язнення в травні 2020 року після судового процесу, який США засудили як «насмішку над правосуддям»

Адвокатка колишнього морського піхотинця США Пола Вілана, ув’язненого в Росії, 31 липня заявила, що вона не знає про місце перебування свого клієнта. Вілан відбуває 16-річний термін ув’язнення за звинуваченнями в шпигунстві, які він і Вашингтон відкидають.

Захисниця Ольга Карлова, яку цитують російські державні ЗМІ, заявила, що адміністрація в’язниці в російській Мордовії, де Вілан відбуває свій термін, проігнорувала її прохання підтвердити, чи перебуває її клієнт у колонії.

Карлова додала, що кілька днів тому втратила зв’язок зі своїм підзахисним і звернулася до правозахисників із Громадської спостережної комісії з проханням допомогти знайти його.

Зникнення Вілана сталося в той час, коли кілька ув’язнених у РФ опонентів Кремля залишилися без зв’язку і були несподівано переведені до інших установ.

Адвокатка Вілана зазначила, що «з’являються чутки про можливий обмін», але в неї самої, як випливає з її слів, немає інформації про його можливу підготовку.

Соратники загиблого російського опозиціонера Олексія Навального раніше стверджували, що серед схем обміну перед смертю політика в колонії, що обговорювалися між Росією і США, був і обмін Вілана, інших американців і Навального на засудженого в Німеччині за вбивство ймовірного співробітника спецслужб Росії Вадима Красікова.

54-річного Вілана заарештували в Москві в грудні 2018 року за звинуваченням у шпигунстві й засудили до 16 років ув’язнення в травні 2020 року після судового процесу, який Сполучені Штати засудили як «насмішку над правосуддям».

Він є одним із понад 10 громадян США, яких зараз утримують у російських тюрмах, звинувачених чи засуджених за різними звинуваченнями від зберігання наркотиків і крадіжки до державної зради і шпигунства.

У багатьох випадках звинувачення проти цих американців, включаючи журналістів Евана Гершковича з The Wall Street Journal і Алсу Курмашевої з Радіо Свобода, багато хто вважає сфабрикованими або явно політичними.

Форум

XS
SM
MD
LG