Доступність посилання

ТОП новини

Ув’язнений в РФ Пол Вілан закликає США активізувати зусилля для його звільнення


Пол Вілан відзначив 2000 днів у російському ув’язненні, архівне фото
Пол Вілан відзначив 2000 днів у російському ув’язненні, архівне фото

Колишній американський морський піхотинець Пол Вілан, який відбуває 16-річний термін ув'язнення в Росії за звинуваченнями, які він і уряд США вважають політично вмотивованими, попросив адміністрацію президента Джо Байдена посилити тиск на Росію, щоб добитися звільнення і самого Вілана, і репортера Wall Street Journal Евана Гершковича.

54-річного Вілана заарештували в Москві в грудні 2018 року за звинуваченням у шпигунстві та засудили в травні 2020 року до 16 років ув’язнення після судового процесу, який Сполучені Штати засудили як «насмішку над правосуддям».

Відзначаючи 2000 днів у російському ув’язненні, Вілан 21 червня сказав CNN по телефону з в’язниці, що уряд США має вжити більш рішучих заходів, можливо, шляхом обміну в’язнями.

«Сполучені Штати повинні вийти і щось зробити, наповнити (в’язницю) Гуантанамо російськими чиновниками, заарештувати російських шпигунів – зробити щось, що змусить Кремль сісти, звернути увагу і сказати: «Добре, так, правильно». Настав час повернути Евана (Гершковича) і Пола, а потім ми хочемо повернути те, що у вас є з нашого, і ми зупинимося на цьому», – сказав Вілан CNN.

Гершкович став першим американським журналістом, заарештованим за звинуваченнями в шпигунстві в Росії з часів холодної війни. Його затримали в березні 2023 року та звинуватили в спробі отримати дані, які становили військову таємницю. Він і його роботодавець категорично заперечують звинувачення як політично мотивовані.

Гершкович, як і Вілан, був визнаний урядом США «неправомірно затриманим», він перебуває в слідчому ізоляторі, суд над ним має розпочатися 26 червня. Гершкович є одним із двох американських репортерів, які зараз утримуються російською владою. Інша – Алсу Курмашева, журналістка Радіо Свобода, яка має подвійне російсько-американське громадянство.

47-річну Курмашеву заарештували в Казані в жовтні 2023 року та звинуватили в тому, що вона не зареєструвалася як «іноземний агент» відповідно до карального російського закону, спрямованого проти журналістів, громадських активістів та інших. Її також звинувачують у поширенні неправди про російських військових, їй загрожує до 10 років позбавлення волі, якщо її визнають винною. Радіо Свобода та уряд США стверджують, що ці звинувачення є помстою за її роботу журналісткою Радіо Свобода у Празі.

На відміну від Вілана та Гершковича, Курмашева ще не визнана «неправомірно затриманою».

Таке призначення гарантує, що її справу буде передано офісу спеціального посланця у справах заручників у Державному департаменті США, що підвищить політичний профіль її ситуації та дозволить адміністрації Байдена виділити більше ресурсів для її звільнення.

Форум

XS
SM
MD
LG