Доступність посилання

ТОП новини

Сили оборони Півдня: у Росії немає альтернатив Керченському мосту


За словами Дмитра Плетенчука, Керченський міст не витримує логістичне навантаження, а тому у Росії змушені шукати альтернативи
За словами Дмитра Плетенчука, Керченський міст не витримує логістичне навантаження, а тому у Росії змушені шукати альтернативи

Альтернативи Керченському мосту у Росії немає – від його функціонування залежить військова логістика російської армії. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода Ранок) заявив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня України Дмитро Плетенчук на тлі заяв у західній пресі, що українська армія готується до ударів по мосту.

«Пам’ятаєте, у них там колись в інфопросторі був проєкт підземного тунелю з Росії до Криму. Я думаю якраз зараз слушний момент почати його будувати, бо інших більш-менш безпечних способів дістатися до Криму, мабуть, у них не залишиться», – каже військовий.

За словами Плетенчука, міст не витримує логістичне навантаження, а тому у Росії змушені шукати альтернативи.

«Морська військова логістика, тобто застосування великих десантних кораблів для них так само закрите. Тому що ці десантні кораблі чомусь вибухають і тонуть в нашому Чорному морі. Вони вирішили, що для цього підійдуть пороми, про які, до речі, було забуто, коли було відкрито Керченський міст. Виходить, що основна логістика військова припадала саме на пороми. Тепер не припадає», – пояснив Плетенчук.

Також, додає він, залізниця, яку росіяни будуть вздовж північного узбережжя Азовського моря на окупованій південній частині України – недобудована.

На питання про те, чи зараз слушний момент для ударів по мосту, Плетенчук відповів, що це «знає обмежене коло людей», і додав, що «подібні споруди достатньо складні, щоб їх уразити».

Раніше німецьке видання Bild з посиланням на експертів та аналітиків опублікувало матеріал, у якому йдеться про те, що українська армія, ймовірно, готується до того, щоб завдати нового удару по Керченському мосту. Про це свідчить зокрема нещодавня атака ЗСУ по російських поромах «Авангард» та «Конро Трейдер». Тим часом рух «Атеш», який називає себе партизанським, повідомляє, що російські військові посилюють охорону Керченського мосту – туди звозять додаткові системи протиповітряної оборони.

Починаючи з серпня 2022 року, в Криму та Севастополі майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українським безпілотникам», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. Сергій Аксьонов називав безпілотники «основною загрозою» для Криму. У жовтні 2022 року на Кримському (Керченському) мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на Керченському мості 17 липня 2023 року. На острові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя закрито.

Форум

XS
SM
MD
LG