Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони Румунії направило до парламенту законопроєкт щодо передачі Україні Patriot


Законопроєкт не передбачає точної дати передачі Україні комплексу
Законопроєкт не передбачає точної дати передачі Україні комплексу

Міністерство національної оборони Румунії направило до парламенту країни законопроєкт щодо передачі Україні ракетного комплексу Patriot, пише румунська служба Радіо Свобода.

Зазначається, що парламент може ухвалити рішення на осінній сесії, яка розпочнеться наступного тижня, 2 вересня.

Міністерство оборони в Бухаресті зазначає, що поставить одну із семи систем Patriot у конфігурації 3+, закуплених у США.

Чотири з них вже прибули до Румунії – два діючі. Інші три прибудуть до Румунії найближчим часом.

Конфігурація 3+ є найсучаснішим варіантом системи захисту Patriot і використовується Сполученими Штатами та майже 20 іншими союзниками. Ця конфігурація базується на високоефективних радіолокаційних системах і передових ракетах-перехоплювачах класу «повітря-повітря» під назвою PAC-3, які можуть вражати балістичні ракети на відстані до 20 кілометрів. Батарея містить чотири ракети PAC-3, на відміну від попередньої версії PAC-2, яка містить лише одну. Система Patriot коштує близько 1 мільярда доларів, а кожна ракета коштує майже 4 мільйони доларів.

Законопроєкт не передбачає точної дати передачі Україні комплексу та залишає це на розсуд уряду Румунії.

США, Німеччина і Румунія пообіцяли надіслати по одному комплексу Patriot, а четвертий мав бути забезпеченим компонентами з кількох країн. Італія пообіцяла надіслати зенітно-ракетний комплекс SAMP-T.

Напередодні видання Вloomberg з посиланням на людей, знайомих з цим питанням, повідомило, що низка союзників України по НАТО не виконують обіцянки щодо прискорення поставок систем протиповітряної оборони та іншого військового обладнання.

За даними видання, декілька країн-членів НАТО досі не виконали зобов’язання, які вони підтвердили на саміті альянсу у Вашингтоні минулого місяця, повідомили ці люди на умовах анонімності. За їхніми словами, серед них – обіцянки надіслати щонайменше п’ять додаткових систем дальнього радіусу дії.

Форум

XS
SM
MD
LG