Доступність посилання

ТОП новини

Ватажка угруповання «ЛНР» Пасічника заочно засудили до 12 років тюрми – СБУ


Пресслужба СБУ вказала на те, що напередодні 24 лютого 2022 року Пасічник підписав так званий «договір про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу» між «ЛНР» та Росією
Пресслужба СБУ вказала на те, що напередодні 24 лютого 2022 року Пасічник підписав так званий «договір про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу» між «ЛНР» та Росією

Суд виніс вирок у справі щодо ватажка підконтрольного Росії збройного угруповання «ЛНР» Леоніда Пасічника, повідомила Служба безпека України 2 липня.

Справу розглядали в спеціальному провадженні за відсутності обвинуваченого.

«За сукупністю вчинених злочинів суд призначив Пасічнику 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна», – йдеться в повідомленні.

Крім того, суд на 13 років позбавив Пасічника права посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями в органах влади та підприємствах.

Читайте ткож: «Путін, введи війська!» Які місцеві політики допомагали Росії окупувати Донбас у 2014-му і як їх покарали

Пресслужба СБУ вказала на те, що напередодні 24 лютого 2022 року Пасічник підписав так званий «договір про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу» між «ЛНР» та Росією:

«У подальшому Кремль використав такі рішення як формальний привід для початку повномасштабного вторгнення на територію України. Згодом Пасічник організовував псевдореферендум щодо «приєднання» тимчасово окупованої частини території Луганщини до країни-агресора. За підсумками фейкового плебісциту він підписав з путіним «угоду про входження регіону» до складу РФ».

Вже після цього ватажок угруповання організував незаконні російські вибори на окупованій Луганщині.

Читайте також: Колишні «Епіцентри» на окупованих Запоріжжі та Луганщині відійшли оточенню Королевської – «Схеми»

Суд визнав Пасічника винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційній діяльності.

Строк відбування покарання обчислюватиметься з дати фактичного затримання Пасічника.

Леонід Пасічник очолив угруповання «ЛНР» у листопаді 2017 року. У жовтні 2023 року йому повідомили про чергову підозру: через участь в організації та проведенні незаконних виборів на тимчасово окупованій території та повторне обрання до незаконного органу влади.

Форум

XS
SM
MD
LG