Доступність посилання

ТОП новини

«Церкви не можна чіпати»: Папа Римський висловився щодо заборони РПЦ в Україні


«Дозвольте тим, хто хоче молитися, молитися в тій церкві, яку вони вважають своєю»
«Дозвольте тим, хто хоче молитися, молитися в тій церкві, яку вони вважають своєю»

Папа Римський Франциск зробив заяву щодо закону, який забороняє діяльність в Україні Російської православної церкви, повідомляє 25 серпня інформаційний ресурс Ватикану Vatican News.

«Людина не чинить зла через те, що вона молиться. Якщо хтось чинить зло проти свого народу, то він буде винен у цьому, але він не може чинити зло через те, що він молився. Тож дозвольте тим, хто хоче молитися, молитися в тій церкві, яку вони вважають своєю. Будь ласка, нехай жодна християнська церква не буде скасована прямо чи опосередковано: церкви не можна чіпати», – сказав папа Римський.

24 серпня президент України Володимир Зеленський підписав закон №8371, який забороняє діяльність в Україні Російської православної церкви і релігійних організацій, афілійованих з нею. Закон, серед іншого, передбачає, що РПЦ не може бути власником, учасником юридичних осіб, зареєстрованих в Україні.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у травні 2022 року УПЦ (МП) оголосила курс на незалежність від Московського патріархату, заявивши про самостійність і незалежність від Москви. Проте після цього у Російській православній церкві (РПЦ) сказали, що єдність із УПЦ (МП) зберігається.

Згодом релігієзнавча експертиза статуту Української православної церкви (Московського патріархату) показала наявність церковно-канонічного зв’язку з Російською православною церквою, повідомила Державна служба з етнополітики та свободи совісті. У службі кажуть, що УПЦ продовжує перебувати щодо РПЦ у відносинах підпорядкування.

УПЦ (МП) цю релігієзнавчу експертизу назвала «незаконною та проведеною з порушенням законодавства та такою, що виходить за межі предмета свого дослідження».

Читайте також: 63% українців підтримують заборону УПЦ (МП) в Україні – КМІС

Українські правоохоронні органи неодноразово повідомляли про затримання чи повідомлення підозри священникам УПЦ (МП). За даними голови Служби безпеки України Василя Малюка, станом на квітень 2023 року, кримінальні провадження були відкриті стосовно 61 священнослужителя УПЦ (МП), суди винесли вже низку вироків щодо деяких кліриків, які «стали на бік ворога».

У червні президент України Володимир Зеленський зустрівся з папою Римським Франциском в Італії у межах участі в саміті «Групи семи». Під час зустрічі йшла мова про Формулу миру і роль Ватикану у встановленні справедливого і сталого миру для України. Представник папи Римського Франциска брав участь у саміті миру у Швейцарії.

Раніше заяви папи Римського щодо війни в Україні викликали різку критику в багатьох країнах.

Папа Франциск заявив швейцарській RSI в інтервʼю, оприлюдненому 9 березня, що стороні, яка програє в Україні, треба «мати сміливість підняти білий прапор і розпочати мирні переговори«. Президент України Володимир Зеленський у відповідь звинуватив Франциска в тому, що понтифік «десь там займається віртуальним посередництвом між тими, хто хоче жити, та тими, хто хоче тебе знищити». Пізніше у Ватикані сказали, що слова про «білий прапор» зрозуміли неправильно.

Форум

XS
SM
MD
LG