Доступність посилання

ТОП новини

Путін заявив Орбану про готовність обговорити «нюанси» щодо врегулювання війни РФ проти України


Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві, Росія, 5 липня 2024 року.
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві, Росія, 5 липня 2024 року.

Президент Росії Володимир Путін заявив прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану, що готовий обговорити «нюанси» пропозицій щодо врегулювання конфлікту в Україні.

Путін, який прийняв Орбана в Кремлі, сказав, що готовий почути позицію угорського лідера щодо України і отримати від нього інформацію про погляди інших європейських партнерів.

При цьому він заявив, що Орбан прибув до Москви не лише як «як наш давній партнер Росії, але і як головуючий в Європейській раді». Хоча у Євросоюзі наголошували, що угорський прем’єр під час цього візиту не представляє ЄС.

«Сподіваюся, ми матимемо можливість обмінятися міркуваннями щодо двосторонніх відносин у цій непростій ситуації. І, звичайно, поговорити про перспективи розвитку найбільшої європейської кризи, маю на увазі, на українському напрямку», – заявив Путін.

Читайте також: Путін відмовив Орбану: припинення вогню в Україні не буде до початку переговорів

Зараз Угорщина є державою-членом ЄС, яка головує в Раді до 31 грудня 2024 року. Дипломатична служба ЄС наголошує, що це не передбачає жодного зовнішнього представництва блоку, за що відповідає президент Євроради та представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Після візиту до України Орбан прибув сьогодні, 5 липня, до Москви для продовження «мирної місії».

Перебуваючи в Києві 2 липня, Орбан заявив, що представив Зеленському пропозицію про припинення вогню для переговорів із Росією.

Читайте також: В ISW проаналізували пропозиції Орбана щодо миру в Україні

Президент України публічно не висловив своєї думки щодо цієї пропозиції, але пізніше 2 липня речник президента повідомив, що Зеленський дав Орбану можливість висловитися.

Заступник голови адміністрації Зеленського Ігор Жовква також зазначив, що Угорщина не перша країна, яка виступила з потенційним мирним планом.

Відтоді, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, Орбан виділявся серед лідерів Європейського Союзу та НАТО своїм небажанням погоджувати масштабні західні пакети допомоги Україні.

Форум

XS
SM
MD
LG