Доступність посилання

ТОП новини

В Україну в рамках обміну з РФ вдалося повернути 49 військових і цивільних – Зеленський


Звільнені за обміном 13 вересня українці, фото Офісу президента України
Звільнені за обміном 13 вересня українці, фото Офісу президента України

В Україну в рамках нового обміну утримуваними особами з Росією вдалося повернути 49 людей, повідомив президент України Володимир Зеленський.

«49 українців і українок удома. Це воїни Збройних сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць «Азовсталі». Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук», – інформує глава держави.

Зеленський подякував «нашій команді, яка забезпечує звільнення полонених і заручників із російської неволі». «І окремо хочу відзначити кожен наш, український, підрозділ, який поповнює обмінний фонд для нашої держави», – додав президент.

Серед обміняних – 23 жінки. «Це найбільша кількість жінок, яких обмінювали за останній час», – повідомила благодійна організація «Марш Жінок», яка офіційно співпрацює з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими.

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак розкрив деталі щодо того, хто був обміняний.

«Серед них – 15 воїнів НГУ, 13 військовослужбовців ВМС, 4 військовослужбовців ДПСУ, 6 військовослужбовців ЗСУ, 2 військовослужбовець ТРО, 7 цивільних, 2 НПУ. 23 особи рядового і сержантського складу, 19 осіб офіцерського складу. Є захисники Маріуполя та «Азовсталі», – повідомив чиновник.

Скільки людей повернулося до Росії в рамках нового обміну, поки що невідомо. Російська влада його не коментувала.

Востаннє Росія та Україна обмінялися полоненими наприкінці серпня 2024 року – за формулою «115 на 115». Міністерство оборони Росії повідомило, що звільнено військових, які потрапили в полон у Курській області. В Україну повернулися строковики, частина з яких опинилась у полоні у перші місяці вторгнення.

Форум

XS
SM
MD
LG