Доступність посилання

ТОП новини

У Нідерландах склав присягу новий уряд


Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф ​​прибуває на церемонію складання присяги нових міністрів, Гаага, 2 липня 2024 року
Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф ​​прибуває на церемонію складання присяги нових міністрів, Гаага, 2 липня 2024 року

Нідерланди отримали іншого прем’єр-міністра вперше за 14 років у той час, як 2 липня склав присягу новий уряд країни – більш ніж через сім місяців після виборів, на яких домінували ультраправі.

Дік Схооф, колишній голова розвідувального агентства й антитерористичного офісу став прем’єр-міністром. Крім того, склали присягу і 15 інших міністрів, які представляють владну коаліцію країни.

Коаліцію сформували права популістська «Партія свободи» (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом, «Форум за свободу і демократію» Марка Рютте, який дотепер був прем’єром (VVD), «Новий суспільний договір» (NSC) і Фермерсько-громадянський рух.

Основну увагу коаліційна угода приділяє внутрішнім проблемам Нідерландів. Партії майбутньої коаліції заявляють, що серйозно посилять міграційну політику, щоб «зупинити надмірний приплив прохачів притулку й іммігрантів».

Саме посилення політики у сфері міграції було одним із головних пунктів програми «Партії свободи». Також партії обіцяють податкову реформу і захист інтересів аграріїв. У тому числі буде скоригована політика у сфері боротьби зі змінами клімату.

«Нідерланди продовжать підтримувати Україну політично, у військовому, фінансовому та моральному плані проти російської агресії», – йшлося в оприлюдненому в травні документі.

Новий уряд буде першим з 2010 року без Марка Рютте, який у жовтні стане генеральним секретарем НАТО.

Президент України Володимир Зеленський 2 липня повідомив про телефонну розмову зі своїм «другом Марком Рютте», заявивши, що подякував йому «за все, що він особисто, його уряд і народ Нідерландів зробили для України».

«Ми продовжимо залишатися на зв’язку вже як із новим генеральним секретарем НАТО. Привітав Марка з призначенням, обговорили майбутню взаємодію України з Альянсом», – написав Зеленський.

«Партія свободи» Вілдерса, якого в Нідерландах багато хто вважає радикалом через його різкі антимігрантські заяви, здобула впевнену перемогу на виборах у листопаді 2023 року, однак у неї і її правих союзників було недостатньо голосів у парламенті, щоб сформувати уряд. Тому прихильники Вілдерса розпочали переговори з правоцентристськими проєвропейськими політичними силами.

Уряд Нідерландів на чолі з Марком Рютте проводив послідовну політику на підтримку України, включаючи постачання озброєння. Нідерланди – одна з країн, що обіцяли Києву поставити винищувачі F-16.

Вілдерс, відомий своїми антиісламськими заявами, раніше також неодноразово заявляв, що Нідерланди повинні припинити постачання зброї Україні, кажучи, що зброя потрібна самим Нідерландам для захисту.

Форум

XS
SM
MD
LG