Доступність посилання

ТОП новини

Нідерланди офіційно дозволили експорт 24 літаків F-16 для України – Міноборони


Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте проходять біля винищувача F-16. Ейндховен, Нідерланди, 20 серпня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте проходять біля винищувача F-16. Ейндховен, Нідерланди, 20 серпня 2023 року

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила про видачу дозволу на експорт 24 винищувачів F-16 Україні, йдеться у листі очільниці відомства до Палати представників парламенту країни.

У ньому зазначено, що перші літаки будуть передані Україні «найближчим часом».

«Оперативна безпека залишається головним критерієм при розгляді питання про те, чи варто розкривати інформацію, чи ні. Виходячи з цього, а також з домовленостей в рамках міжнародної коаліції, ніяких подальших подробиць про цю поставку наразі не надається», – вказано у документі.

Читайте також: Бельгія передасть Україні 30 літаків F-16 до 2028 року

Раніше голова нідерландської дипломатії Ганке Брюйнс-Слот заявила, що Нідерланди не будуть заперечувати проти майбутнього використання Україною винищувачів F-16 над територією Росії як засобу самозахисту.

Українські пілоти нині проходять навчання. За даними видання The New York Times, Україна може отримати до липня лише шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами. Очікується, що до літа цього року будуть готові 12 льотчиків – це менше, ніж повна ескадрилья.

Влада України неодноразово заявляла, що поява західних винищувачів в Україні може змінити ситуацію на полі бою, адже Росія має «повну перевагу в небі» на окупованих територіях.

Форум

XS
SM
MD
LG