Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ визнав, що затримка у підтримці України мала «серйозні наслідки», але зараз очікує збільшення допомоги


 Єнс Столтенберґ очікує, що завтра міністри погодять план НАТО в сфері безпеки та підготовки для України.
Єнс Столтенберґ очікує, що завтра міністри погодять план НАТО в сфері безпеки та підготовки для України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ визнав, що затримка у підтримці України мала «серйозні наслідки», але альянс зараз збільшує допомогу.

«Затримки у підтримці України мали серйозні наслідки і ми повинні зробити все, щоб цього знову не сталося. Хороші новини в тому, що альянс збільшує допомогу. Але Україна повинна мати передбачувану підтримку на довгий період часу», – сказав він під час брифінгу

Столтенберґ очікує, що завтра міністри погодять план НАТО в сфері безпеки та підготовки для України.

Він додав, що також запропонував членам альянсу надавати Україні щонайменше 40 мільярдів євро військової підтримки щороку протягом необхідного часу.

«Парадокс полягає в тому, що чим довше ми плануємо і чим довше ми зобов’язуємося, тим швидше Україна зможе досягти миру. Тому що довгострокові зобов’язання будуть показувати Путіну, що Москва не зможе нас перечекати», – сказав генсек НАТО.

Читайте також: Попри заяви Байдена, політика США щодо вступу України в НАТО не змінилася – посадовець Держдепу

Він зауважив, що члени альянсу ще не погодили пропозицію про 40 мільярдів євро щороку.

«Це буде надавати мінімальний рівень підтримки, яку ми надаємо зараз. Ми повинні це погодити на довгостроковий період. Таким чином, Україна матиме передбачуваність і підзвітність. Тому що ми бачили приклади, коли деякі члени альянсу пообіцяли підтримку, але не надали її. Також ми матимемо систему, яка матиме кращу підзвітність», – додав Столтенберґ, зазначивши, що рівень ВВП будуть використовувати як метод вирахунку навантаження.

Засідання Ради Україна – НАТО проходить 13-14 червня. Сьогодні у зустрічі взяв участь міністр оборони України Рустем Умеров, який поінформував членів альянсу про ситуацію на полі бою.

Напередодні Єнс Столтенберґ заявив, що Будапешт «не блокуватиме» надання допомоги Україні з боку Альянсу. Він повідомив про цю домовленість з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном під час переговорів 12 червня.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG