Доступність посилання

ТОП новини

Нідерланди виділять кошти на виробництво шведських БМП CV90 для України – міністри оборони


Кайса Оллонгрен підтвердила попередні повідомлення в нідерландських медіа про те, що її країна виділяє 400 мільйонів євро на виробництво бойових машин для України в Швеції
Кайса Оллонгрен підтвердила попередні повідомлення в нідерландських медіа про те, що її країна виділяє 400 мільйонів євро на виробництво бойових машин для України в Швеції

Швеція та Нідерланди планують спільний проєкт із виробництва бойових машин CV90 для України – про це міністри оборони обох країн Пол Йонсон та Кайса Оллонгрен заявили в кулуарах штаб-квартири НАТО, передає кореспондентка Радіо Свобода.

За словами Йонсона, Швеція «дуже тісно» співпрацює з Нідерландами у підтримці України. Зокрема, йдеться про співпрацю в коаліції бойових машин CV90.

«Ми отримуємо багато уроків від українців щодо роботи цієї платформи. Українці дуже задоволені тим, як CV90 показали себе на полі бою», – заявив голова шведського Міноборони.

Він нагадав, що раніше Данія також заявила про фінансування виробництва нових БМП для України.

Читайте також: Норвегія передасть Україні боєприпаси на майже 42 мільйони євро – уряд

Оллонгрен підтвердила попередні повідомлення в нідерландських медіа про те, що її країна виділяє 400 мільйонів євро на виробництво бойових машин для України в Швеції.

«Ми намагаємося наростити виробництво, дійсно його масштабувати а також покращити сумісність. Тож Нідерланди, мій уряд минулого тижня вирішив виділити 400 мільйонів євро на виробництво CV90 для України. Це означатиме, що виробнича спроможність значно зросте», – сказала вона.

Хоча йдеться про надання коштів шведському фонду, Оллонгрен зазначила, що частина виробництва відбуватиметься в Нідерландах.

На питання про можливі постачання перших машин Йонсон припустив, що вони матимуть місце до кінця 2025 року і «триватимуть деякий час».

Читайте також: В Україні є інфраструктура для шведських винищувачів Gripen ­– Голубцов

Також Кайса Оллонгрен повідомила, що Нідерланди зможуть надати Україні один радар і три пускові установки для системи Patriot. Про це йшлося на зустрічі сьогодні вранці за участі представників кількох країн, в том числі України, Швеції, Сполучених Штатів та Румунії.

«Ми називаємо це «пазлом Patriot» – тобто різні країни шукають, чим допомогти, щоб зібрати цілу систему Patriot чи навіть більше. Я дуже позитивно налаштована», – додала вона.

Швеція вже надала й надалі планує передавати Україні артилерійські системи Archer і бойові машини CV90.

Форум

XS
SM
MD
LG