Доступність посилання

ТОП новини

На саміті у Вашингтоні започаткували «Український договір» – його схвалили понад 20 країн НАТО


Учасники саміту НАТО під час оголошення Джо Байденом про запуск Українського договору, 11 липня 2024 року
Учасники саміту НАТО під час оголошення Джо Байденом про запуск Українського договору, 11 липня 2024 року

У Вашингтоні на саміті НАТО президент CША Джо Байден оголосив про започаткування «Українського договору», що є частиною зобов’язань щодо довгострокової безпеки України.

Документ схвалили 24 лідери країн-членів альянсу.

Як повідомляється на сайті Білого дому, цей договір виконує обіцянку, яку президент Байден і ці країни дали у Вільнюсі в 2023 році, провести переговори з Україною щодо довгострокових двосторонніх угод про безпеку з метою підтримки України в її захисті зараз і стримування агресії в майбутньому як частини її шляху до членства в НАТО.

«Ми підтверджуємо, що безпека України є невід’ємною частиною безпеки євроатлантичного регіону і за його межами, і що ми маємо намір підтримувати Україну, доки вона не переможе російську агресію», – йдеться у документі.

Договір укладено з метою координації та прискорення колективних зусиль, спрямованих на задоволення всеосяжних потреб України у сфері безпеки.

Читайте також: Учасники саміту у Вашингтоні заявили про «конкретний» прогрес України на «незворотньому шляху» до НАТО

Крім того, підписанти зобов’язались, що «швидко і колективно» зібратись на найвищому рівні для узгодження кроків на підтримку України у разі можливого майбутнього нападу.

«У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну після завершення нинішніх бойових дій, швидко і колективно зібратись на найвищому рівні для визначення відповідних наступних кроків на підтримку України у здійсненні нею свого права на самооборону, закріпленого у статті 51 Статуту ООН, включаючи надання швидкої і сталої допомоги у сфері безпеки та накладення на Росію економічних та інших санкцій», – зазначається у договорі.

9-11 липня у Вашингтоні проходив саміт НАТО. Питання стримування агресії Росії і підтримки України було одними із головних.

Форум

XS
SM
MD
LG