Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський на саміті НАТО: «кожен крок» наближає Україну до членства


Єнс Столтенберґ у своєму виступі розповів, що під час зустрічі з Володимиром Зеленським йшлося про збільшення підтримки України Альянсом (фото з попередньої зустрічі, червень 2024 року)
Єнс Столтенберґ у своєму виступі розповів, що під час зустрічі з Володимиром Зеленським йшлося про збільшення підтримки України Альянсом (фото з попередньої зустрічі, червень 2024 року)

Президент України Володимир Зеленський назвав «сильним» формулювання про майбутнє України в Північноатлантичному альянсі – про це він заявив на спільному брифінгу з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом 11 липня.

За його словами, сьогодні учасники саміту НАТО у Вашингтоні узгодять угоду щодо України, яка «розробляє нашу архітектуру безпеки».

«Ми вже маємо рішення щодо місії НАТО для України, це допоможе нам навчати наших солдатів швидше і більш ефективно, облаштовувати наші бригади і далі розвивати наші Сили оборони. Ми маємо сильне формулювання щодо незворотності руху України до НАТО. Кожен крок наближає нас до членства», – сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський і Павел «скоординували позиції» під час зустрічі на полях саміту НАТО – ОП

Він додав, що Україна надалі робитиме все, щоб бути готовою до членства, коли вона отримає відповідне запрошення.

Відповідаючи на питання журналістів, голова держави висловив переконання, що Україна «дуже близька до своєї мети»:

«Мені здається, наступним кроком буде запрошення, далі – членство. Ми не будемо в НАТО, поки триває війна, але сподіваюся, що ми переможемо».

Водночас Зеленський висловив думку, що НАТО також зацікавлене в членстві України через її потужну армію.

Столтенберґ у своєму виступі розповів, що під час зустрічі з Зеленським йшлося про збільшення підтримки України Альянсом.

Читайте також: Пекін розкритикував декларацію саміту НАТО через згадку про співпрацю з РФ

«Я вітаю ваш прогрес у реформах, і в міру того, як ви продовжуєте цю важливу роботу, ми підтримуватимемо вас на вашому незворотньому шляху до членства в НАТО», – заявив він.

9-11 липня у Вашингтоні проходить саміт НАТО. Питання стримування агресії Росії і підтримки України є одними із головних. США раніше пообіцяли, що на саміті НАТО у Вашингтоні Україна отримає так званий «міст» до членства в альянс.

Україна чітко дала зрозуміти, що її мета – стати членом НАТО. Київ і деякі його союзники в НАТО, особливо у Східній Європі, наполягають на запрошенні до членства, хоча й визнають, що Україна не може вступити до НАТО, перебуваючи в стані війни.

Форум

XS
SM
MD
LG