Доступність посилання

ТОП новини

ISW: російських резервів недостатньо для одночасних «масштабних» наступів на кількох напрямках


Військовослужбовець України показує емблему елітного підрозділу військ Росії біля знищених російських танків у селі Дмитрівка під Києвом, 2 квітня 2022 року, фото ілюстративне
Військовослужбовець України показує емблему елітного підрозділу військ Росії біля знищених російських танків у селі Дмитрівка під Києвом, 2 квітня 2022 року, фото ілюстративне

Наявних російських резервів чисельністю 60 000 осіб, ймовірно, «буде недостатньо для підтримки одночасних широкомасштабних наступальних зусиль на кількох напрямках», йдеться в повідомленні Інституту вивчення війни (ISW).

Інститут з посиланням на українського військового оглядач Костянтина Машовця зазначає, що «за останні 6-8 місяців окупанти накопичили в оперативних і стратегічних резервах щонайбільше 60 тис. осіб».

ISW припускає, що «ці резерви належним чином не навчили або не оснастили». Експерти кажуть, що «раніше РФ використовувала їх в основному як резерви живої сили для переукомплектування та посилення підрозділів, які ведуть наступальні атаки».

Фахівці інституту вважають, що «російські резерви оперативного та стратегічного рівнів навряд чи будуть готові діяти як сили проникнення першого ешелону або як сили експлуатації другого ешелону, здатні проводити ефективні широкомасштабні загальновійськові напади».

«Цих, як повідомляється, обмежених російських резервів на оперативному та стратегічному рівнях, ймовірно, буде недостатньо для підтримки одночасних широкомасштабних наступальних зусиль на кількох напрямках. Російське військове командування, ймовірно, буде змушене вибрати одну основну дію під час очікуваного літнього наступу, якщо воно має намір використовувати ці резерви для підтримки широкомасштабної наступальної операції», – йдеться у звіті.

Видання Bloomberg у своєму матеріалі, опублікованому 8 червня, пише, що спроба Росії відкрити новий фронт на північному сході України в Харківській області вже здається невдалою без досягнення мети Путіна щодо створення буферної зони вздовж кордону.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ. Українські військові повідомляють, що станом на 8 червня «більша частина» Вовчанська перебуває під контролем Сил оборони України.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 17 травня заявив, що війська РФ розширили зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів, намагаючись примусити Україну задіяти додаткову кількість бригад зі складу резерву.

Форум

XS
SM
MD
LG