Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС відреагували на рішення влади Нігеру розірвати дипвідносини з Україною


У МЗС зазначають, що наведені звинувачення на адресу України «є безпідставними і такими, що не відповідають дійсності»
У МЗС зазначають, що наведені звинувачення на адресу України «є безпідставними і такими, що не відповідають дійсності»

В Україні взяли до уваги рішення влади Нігеру розірвати дипломатичні відносини з Україною, йдеться у заяві Міністерства закордонних справ.

У МЗС зазначають, що наведені звинувачення на адресу України «не витримують жодної критики, є безпідставними й такими, що не відповідають дійсності».

Київ рішуче відкидає будь-які звинувачення на свою адресу у нібито «підтримці нею міжнародного тероризму, порушенні Статуту ООН і міжнародного права».

«Виходимо з того, що подібне рішення є жестом «солідарності» з тими, хто обрав шлях на зближення з державою-терористом, Росією, яка вже понад два роки веде неспровоковану повномасштабну агресивну війну проти України, застосовує масштабний терор, скоює численні воєнні злочини проти українського народу, дестабілізує міжнародну безпекову та політичну ситуацію, поширює хаос і конфронтацію в усіх куточках світу, включно з Африканським континентом», – йдеться у заяві.

В Україні щиро налаштовані й надалі розбудовувати з усіма державами Африки взаємовигідні стосунки на засадах рівності, невтручання у внутрішні справи, поваги до суверенітету й територіальної цілісності, додають у дипломатичному відомстві.

Африканська країна Нігер оголосила 6 серпня про розрив дипломатичних відносин з Україною через висловлювання офіційних осіб, які нібито свідчать про підтримку Україною угруповань, що беруть участь у бойових діях у сусідньому Малі.

Раніше уряд Малі оголосив, що розриває дипломатичні відносини з Україною, через підтримку дій племен туарегів, які нещодавно розгромили колону малійських військових і російських найманців ПВК «Вагнер».

У комюніке уряд Малі звинуватив Україну в підтримці «тероризму в Африці, зокрема, в Малі», порушенні суверенітету країни, в «агресії щодо Малі», «порушенні міжнародного права, включаючи Статут ООН».

Влада Малі вказує на те, що представник ГУР Андрій Юсов «визнав причетність» Києва до знищення наприкінці липня повстанцями загону «вагнерівців».

Журналісти англомовного українського видання Kyiv Post отримали унікальне фото, на якому туареги позували з українським прапором, ймовірно, після рейду проти вагнерівців. У коментарі Радіо Свобода представник української розвідки Андрій Юсов сказав, що прапор не свідчить про втручання України.

Українське Міністерство закордонних справ назвало прикрим і поспішним рішення влади Малі розірвати дипломатичні відносини з Україною і заявило, що Київ залишає за собою право вжити всіх необхідних заходів політико-дипломатичного реагування у відповідь на ці «недружні дії».

Форум

XS
SM
MD
LG