Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Монголії оголосили демарш через відмову арештувати Путіна за ордером МКС


3 вересня російський лідер Володимир Путін їздив до Монголії, де зустрівся з президентом країни Ухнагійном Хурелсухом в Улан-Баторі
3 вересня російський лідер Володимир Путін їздив до Монголії, де зустрівся з президентом країни Ухнагійном Хурелсухом в Улан-Баторі

Міністерство закордонних справ України 12 вересня оголосило демарш монгольській стороні в ході зустрічі з генеральною директоркою департаменту Європи й Африки МЗС Монголії Ганхуурай Баттунгалаг, яка прибула до Києва з Улан-Батора на виклик української сторони, повідомила пресслужба українського МЗС.

«До монгольської сторони доведено глибоке розчарування України відмовою Монголії як країною-підписанткою Римського статуту виконати виданий Міжнародним кримінальним судом ордер на арешт Путіна під час його перебування на території країни. Україна не залишить такі дії без належної реакції. Прийняте Монголією рішення буде враховане у подальшій політиці щодо розвитку двосторонніх відносин із Монголією і під час вироблення позиції України щодо підтримки цієї країни в міжнародних форматах», – йдеться в повідомленні.

Водночас, як зазначили в міністерстві, українська сторона сподівається, що Монголія зробить дієві кроки для відновлення «конструктивного характеру традиційно дружніх українсько-монгольських відносин, що відповідає інтересам обох держав».

3 вересня російський лідер Володимир Путін їздив до Монголії, де зустрівся з президентом країни Ухнагійном Хурелсухом в Улан-Баторі. Це була перша поїздка Путіна до країни-члена МКС після того, як суд видав ордер на його арешт у березні 2023 року через депортацію українських дітей.

Речник монгольського уряду заявив, що його країна не може заарештувати Путіна через енергетичну залежність.

Монголія, де проживає понад три мільйони людей і яка межує з Росією й Китаєм, імпортує 95 відсотків своїх нафтопродуктів і більше ніж 20 відсотків електроенергії від своїх безпосередніх сусідів, і ці поставки мають вирішальне значення для виживання країни, сказав речник виданню Politico.

«Монголія завжди дотримувалася політики нейтралітету в усіх своїх дипломатичних відносинах, про що свідчать наші офіційні заяви», – додав речник уряду.

Візит проходив на тлі численних закликів до Монголії виконати ордер Міжнародного кримінального суду (МКС) про арешт Путіна. Монголія приєдналася до МКС у 2003 році.

Форум

XS
SM
MD
LG